Mama zijn

Werkende moeder

Zoals jullie misschien wel mee hebben gekregen, heb ik recentelijk ontslag genomen bij mijn huidige werkgever om per 1 september aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Aan de ene kant vind ik het heel gek om na 9 jaar ineens iets anders te doen, aan de andere kant kan ik niet wachten tot het zover is. Ik heb er enorm veel zin in en ben er dan ook helemaal klaar voor!
Omdat mijn nieuwe functie eigenlijk een fulltime job betreft, heb ik wel een concessie moeten doen; ik ga namelijk méér werken. Momenteel werk ik 24 uur per week en vind je mij op woensdag, donderdag en vrijdag achter een bureau. Volgend jaar gaat Owen naar de basisschool en zou ik mijn woensdag ruilen voor de maandag. Nu veranderd er een hoop, aangezien ik van en 24-urige werkweek naar een 28-urige werkweek ga.

Een halve dag extra werken dus

Dit lijkt niet veel, maar logistiek gezien moest er plotsklaps veel worden geschoven. Er moest worden gekeken naar de mogelijkheden binnen onze huidige (gastouder)opvang én er moest snel vooruit worden gepland bij de BSO en het kinderdagverblijf waar Owen en Kenzie vanaf januari naartoe zullen gaan. Gelukkig kon ik de extra uren afnemen en kon ik met een gerust hart “ja” zeggen tegen de gevraagde uren bij mijn nieuwe baas.

Dit jaar zal ik niet een halve dag extra gaan werken, maar 4 dagen 7 uur. Dat betekent dat ik zal gaan werken van 08.30u tot 16.00u op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Dinsdag zal dus mijn vrije dag zijn. Volgens jaar is het de bedoeling om wél 3,5 dag te gaan werken, simpelweg omdat ik graag de woensdagmiddag vrij wil zijn voor mijn kinderen als zij klaar zijn op school. Gelukkig is mijn nieuwe werkgever erg flexibel hierin en heb ik alle vertrouwen dat dit helemaal op zijn pootjes terecht zal komen.

Hart versus hoofd

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het helemáál niet erg vind om meer te gaan werken. Meer werken betekent namelijk ook minder tijd met mijn kinderen.
Toch ben ik zonder enig aarzelen akkoord gegaan met die 4 uurtjes extra. Buiten dat ik écht niet meer gelukkig ben op mijn huidige werk en ik nu retegoede ardbeidsvoorwaarden mag genieten, lijkt mij deze nieuwe baan gewoon rete tof. Het feit dat ze uitgerekend mij hebben uitgekozen, terwijl ze ook makkelijk iemand konden aannemen die wél 40 uur per week kan werken vind ik zó’n mooi compliment dat deze concessie ook niet meer dan logisch was. Daarnaast vind ik werken gewoon leuk. Niet dat ik ambieer om topvrouw te worden bij één of andere mega coöperatie hoor.. Maar ik vind het ook fijn om buiten mijn gezin om lekker bezig te zijn; mezelf inzetten voor een gezamenlijk doel en gaan met die banaan. Fulltime thuis zitten zou me denk ik gek maken dus thuisblijf mama’s: diep respect voor jullie.

Echter, die 28 uur is wel de max voor mij op dit moment. Ik ben geen moeder geworden om mijn kinderen 5 dagen per week naar de opvang te brengen (no judgement richting andere ouders overigens). Die dagen dat ik alleen samen met mijn kinderen ben zijn soms zwaar en vraag ik mezelf om 9 uur in de ochtend al af of het niet al bedtijd is, maar ze zijn me ook heilig. Ik hou enorm veel van mijn kinderen en zou ze voor geen goud willen missen.

Ik heb mezelf dan ook hardop afgevraagd of meer gaan werken mij een slechte moeder maakt. Aan de ene kant voelt het namelijk enorm alsof ik ze in de steek laat. Aan de andere kant kan ik ze nog meer bieden dan we nu al kunnen. De tijd samen wordt specialer en mezelf kennende zal ik mijn vrije dag dan gaan gebruiken om er een feestdag van te maken (iets met een lichtelijk schuldgevoel). Daarnaast blijven ze natuurlijk niet eeuwig klein en zal ik niet voor altijd parttime blijven werken. Nu al wat extra uurtjes erbij maakt het over een aantal jaren alleen maar makkelijker.

Het antwoord is dus nee. Meer gaan werken maakt mij geen slechte moeder. Het maakt mij een moeder die bewuste keuzes kan maken en daarbij kijkt naar de mogelijkheden die die keuzes mij en mijn gezin extra bieden. Ondanks dat ik ze de eerste periode keihard zal missen in die paar extra uurtjes, weet ik zeker dat we over een poos beide niet anders meer weten en we in onze vrije tijd gewoon wat extra van elkaar genieten.

Hoeveel uur per week werk jij?

Uitgelichte afbeelding: rawpixel – Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *