Geen categorie

Vroeger was alles beter

De tijden zijn veranderd. En hoe! Als je kijkt naar de technologie alleen al dan is dat de afgelopen 10 jaar zowat geëxplodeerd. Waar je voorheen alleen nog een huistelefoon had is iedereen altijd en overal bereikbaar en zijn er zelfs apparaten die je thuis kunt installeren en die je vertellen wat voor weer het vandaag wordt. Een hoop winkels moeten hun deuren sluiten omdat ze niet meer kunnen concurreren met de online shops en voor zowat alles is een app verkrijgbaar. Niet alleen de wereld en hoe wij hierin leven verandert, ook de mensen zelf veranderen.

Ouderschap

Dat geldt ook voor het ouderschap. In mijn ogen is er een vroeger en een vroeger-vroeger. De vroeger staat voor mijn jeugd en de vroeger-vroeger staat voor de jeugd van bijvoorbeeld mijn oma. In “mijn tijd” (jeetje, ik moet nog 30 worden) waren er nog geen smartphones of tablet; ik heb zelfs nog bewust met de gulden betaald. Pas toen ik naar de middelbare school ging kwam er een computer in huis waar mee je met inbel verbinding op het net kon komen; het waren de gouden tijden van MSN en TMF chatboxen en hele dure maanden voor mijn moeder. In haar jeugd was er nog niet eens kleuren televisie en mijn oma had een groot deel van haar leven überhaupt geen televisie.

Ik speelde buiten, ging langs de deuren om te vragen of er iemand kon komen spelen en moest thuis zijn als de lantaarnpalen aan gingen. Haalde ik op school slechte cijfers, dan werd er alles aan gedaan om de oorzaak hiervan te achterhalen. Als ik viel, kreeg ik een pleister en een koekje en was het daarna “al over”. Ik ben als kind zijnde heel erg gepest op zowel de basisschool als de middelbare school; veelal door oudere kinderen. Mijn moeder ging dat wel even praten met zijn of haar moeder en dat was dat. Luisterde ik niet? Dan kreeg ik een pak op mijn billen. Zo heeft mijn moeder me ooit eens geschopt in de V&D omdat ik nogal een lullige opmerking maakte en haar handen op dat moment net te kort waren. Het waren de tijden van heitje voor een karweitje, maar toen ik spontaan bloempjes had geplukt om die dan aan de buren te verkopen moest ik toch alle centjes terug geven. Wilde ik een Furby? Dan moest ik sparen alsof mijn leven er vanaf hing. Soms duurde sparen voor een stuk speelgoed maanden, maar de beloning was des te groter als ik dan eindelijk met mijn goed gevulde spaarpot de speelgoed winkel binnen stapte.

Ouderschap 2.0

Tegenwoordig zijn wij als ouders op een totaal andere manier bezig met opvoeden dan vroeger en dan vroeger-vroeger. Zo zijn er ieder jaar weer nieuwe voedingsmiddelen of dranken bij die je niet meer mag hebben tijdens de zwangerschap, is laten huilen er niet meer bij en doen we massaal aan co-sleepen, maken we zelf gemaakte hapjes en papjes die alleen uit biologische ingrediënten bestaan en schieten de baby spa’s als paddenstoelen uit de grond. (Ongeboren) baby’s en kinderen worden beter beschermd dan ooit tevoren. Er zijn duizenden boeken die je vertellen hoe het wel of niet moet, boeken die je helpen je kind beter te begrijpen of die bijdragen aan de band die je hebt met je zoon(s) of dochter(s).

Feit is dat er nu minder kinderen geboren worden dan vroeger-vroeger. Een moeder in de jaren 60 had simpelweg geen tijd om die undevided attention aan hun kroost te geven. Het was al een wonder als alle 7 kinderen ’s avonds gewassen en wel op tijd in hun bedje lagen. Vader was vaak van huis om kei en kei hard te werken voor zijn gezin en moeder moest het allemaal maar alleen zien te rooien. Ging je op je bek? Opstaan en doorgaan!

Wetenschappelijke en psychologische ontwikkelingen

Hoe fijn is het dat we nu veel meer “weten” dan vroeger. Er zijn een hoop mensen die door de opvoeding van vroeger-vroeger een complex hebben ontwikkeld en daardoor vaak in de knoop liggen met zich zelf. Door alle wetenschappelijke en psychologische ontwikkelingen weten we nu dat drinken tijdens de zwangerschap onverantwoord is en dat je baby beter gebaat is bij het samen slapen en dat je ze niet kunt verwennen met teveel troosten zoals sommigen beweren. Zo zijn er nog 100 voorbeelden te noemen van positieve ontwikkelingen die ons als ouders nu kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Maar slaan we niet een beetje door?

Vorig jaar las ik een artikel in de krant over dat er meer kinderen per jaar op de spoedeisende hulp belanden omdat ze zich niet goed kunnen opvangen bij een val. Kinderen weten niet goed om te gaan met scherpe voorwerpen of wat gevaarlijkere zaken zoals vuurwerk. Speeltuinen worden namelijk massaal afgewerkt met veilige en kindvriendelijke materialen. In bomen klimmen is er niet meer bij en eerlijk is eerlijk, heel veel ouders doen het werk voor hun kinderen; bijvoorbeeld het maken van surprises.

Je kind is je kostbaarste bezit en je doet er alles aan om ze te beschermen. Jouw kind is uniek en is de leukste en liefste op de hele wereld.
Laatst zag ik een Facebook post voorbij komen van iemand die en plein public het consultatiebureau aan de schandpaal nagelde omdat haar kinderen niet aan de gestelde norm voldeden. Het was de reinste onzin want haar kinderen deden het prima. Die arme vrouw die simpelweg haar werk deed werd compleet afgebrand want hoe durfde zij een mening te hebben over haar kroost. Listen people, gemiddelden zijn er niet voor niets. Het is een indicatie van de ontwikkelingen die een kind doormaakt; allen ontdekt en vastgesteld door diezelfde wetenschap die ons al zoveel informatie heeft verschaft. Geloof me, ik ben pro ieder-kind-volgt-zijn-eigen-lijntje, maar ik weet ook zeker dat mijn kinderen niet perfect zijn en dat ook nooit zullen worden.

Samen

Ik ben er van overtuigd dat zolang je je kind zelf de (afgebakende) ruimte geeft om te ontdekken, ze daar veel meer van leren dan wanneer wij dat voor ze doen. Smeer samen die boterham met een volwassen mes, leer ze hoe ze verantwoord om moeten gaan met vuurwerk en stel zelf het goede voorbeeld, laat ze maar in die boom klimmen en laat ze zien dat jij zelf ook niet perfect bent; dat het oké is om niet altijd aan alle verwachtingen te kunnen voldoen en dat vallen en opstaan bij het leven hoort net als de pijn die je er soms bij voelt. Vervelen is goed voor je; stimuleert de fantasie. Bergen educatief speelgoed of prachtig op je interieur afgestemde rotzooi zijn gewoon niet nodig.

Geef je kinderen die onvoorwaardelijke liefde, maar schroom jezelf niet om ze ook eens flink het jouwe te geven wanneer ze al een hele dag het bloed onder je nagels vandaan halen. Even laten huilen wanneer je écht niet meer kan en je met je handen in het haar zit is niet erg. Geef je die biologische en organische prakjes? Good for you! Maar laat ze ook genieten van een pizza.

Was vroeger dan alles beter?

Ik zeg niet dat vroeger alles was per definitie beter was, maar gewoon anders. Echter, ook de kinderen van toen zijn groot geworden; zij zijn nu die leuke oma en opa die jouw kinderen maar wat graag een weekendje over de vloer willen hebben. Dat strak gestylede en pedagogisch verantwoorde schema kan heus wel een keer worden los gelaten.
Laten we met zijn allen het beste van toen combineren met de mooie wetenschap van nu! Dat probeer ik zelf in ieder geval wel.

Hoe kijk jij hier tegen aan?

Uitgelichte foto: Jenn Evelyn-Ann - Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *