Persoonlijk en lifestyle

Van .com naar .nl

I did it! Mijn persoonlijke blog AltijdMama is vanaf 6 januari 2019 officieel .nl gegaan! Ik ben zó trots! En dan met name op mezelf want man, man, man ik ben een hoop grijze haren rijker denk ik.. Het overstappen ging namelijk niet zo makkelijk als alle tutorials op internet het deden lijken.

Een beetje dom

Al langer was ik niet meer tevreden over mijn website; hoe deze eruit zag, wat ik er mee kon doen, de inzichten die ik kreeg. Het was het allemaal net niet. Daarom besloot ik afgelopen zomer mijn blog te verhuizen en een .nl domein aan te vragen.

Allereerst moest ik natuurlijk op zoek naar een webhosting provider. Uiteindelijk kwam ik bij Antagonist terecht; zij staan prima aangeschreven en bieden een gratis verhuisservice aan voor je website. Dát moest ik hebben! Want ik wilde natuurlijk niet mijn hele site en alles wat ik tot nu toe heb opgebouwd verliezen en zomaar opnieuw te beginnen. Aangezien ik ook nog eens nul verstand heb van websites leek me zo’n verhuisservice ideaal!

Maar toen kwam de aap uit de mouw.. Mijn website was niet te verhuizen. Waarom niet? Omdat ik een WordPress.com website had. Een WordPress.org website zou wel verhuisbaar zijn, maar die had ik dus niet. Nadat ik wat research had gedaan bleek dat zo’n WordPress.com website eigenlijk gewoon heel kut is als je wil overstappen. Als ik dat van tevoren had geweten was ik er nooit aan begonnen. Of nouja, dan had ik het gewoon direct goed gedaan. Maar goed, toentertijd vond ik het dikke prima om gewoon een gratis blog te hebben. Over het abonnement wat ik later heb aangeschaft zullen we het nu maar niet hebben 😉 Anywho, ik heb het toen direct weer opgezegd omdat ik echt geen zin (en de kennis) had om dat allemaal zelf te doen.

Mijn .nl domein bleef natuurlijk wel geregistreerd en op 6 januari kreeg ik, nadat ik me weer eens irriteerde aan de zoveelste beperking op mijn blog, ineens weer een opleving om toch door te zetten en alsnog mijn website, helemaal zelf, te verhuizen.

Het leek zo makkelijk

Het verhuizen zou vrij simpel moeten zijn; je exporteert de hele content van je bestaande blog en je importeert het op je nieuwe blog. Meer is het ook eigenlijk niet, maar bij mij ging het keer op keer mis.

Het exporteren alleen was één groot drama omdat ik geen WXR bestand kon generen. Nog steeds weet ik niet wat the fuck een WXR bestand is, maar het feit dat het me maar niet lukte zorgde al voor flinke onderbuik kriebels. De man des huizes schoot te hulp, maar met zijn geduld kwamen we niet veel verder. Uiteindelijk vond ik op YouTube een filmpje waarin werd uitgelegd hoe ik met het toevoegen van een simpele code in het export bestand toch op magische wijze ineens wél zo’n WXR ding had.

Lo en behold! Het importeren ging daarna zowaar van start!

Het raam uit ermee

En ik maar denken dat ik er dan zou zijn. Telkens kreeg ik na 10 minuten de foutmelding dat mijn website tijdelijk onbereikbaar was omdat deze teveel capaciteit zou verbruiken. Hier had ik eerder al iets over gelezen dus ik dacht even mijn PHP instellingen, wat dat dan ook mag zijn, aan te passen. Maar zelfs na het aanpassen bleef ik de foutmelding krijgen.

Wanneer ik vervolgens in mijn dashboard keek zag ik de blogposts, reacties en pagina’s na verversing wel oplopen. Prima! Als dit dan de manier is, dan maar zo! Tot hij bleef steken op 71 geïmporteerde blogs. Fuck. Alles verwijderen (want nee, in stukjes hakken lukte me al helemaal niet) en opnieuw begonnen. Toen bleef hij steken op 83 blogs. Daarna op 91. Daarna op 110. Daarna op 123. Aaarrrggghhh!!! Na een aantal uren was ik er écht helemaal klaar mee en gaf ik het op. Ik stuurde een mail naar support en ging naar bed.

Noem het koppig, noem het vastberaden, maar direct de volgende morgen slingerde ik de computer opnieuw aan. Ik moest en zou die verdomde website verhuizen. Ook nu bleef hij weer steken, maar dit keer op 139. Super frustrerend als je “maar” 144 blogs moet importeren. Na driemaal opnieuw te zijn begonnen waren dan ein-de-lijk al mijn blogs, al mijn foto’s, al mijn pagina’s en alle reacties geïmporteerd. Woehoe!

En toen begon het echte werk pas

Wat ik niet wist is dat letterlijk alleen de inhoud zou worden geïmporteerd. Mijn template, mijn instellingen, de opmaak van mijn berichten, alle koppelingen waren foetsie en moesten opnieuw worden ingesteld. Het hele WordPress in eigen beheer is zoveel uitgebreider en dus moest ik zoeken, zoeken en nog eens zoeken om mijn website enigszins toonbaar te krijgen. Ik smeet er een template op die tenminste ergens op leek en liet het even voor wat het was; ik had inmiddels barstende koppijn van al dat getuur naar mijn beeldscherm.

Later die dag ben ik voornamelijk bezig geweest met de ooit zo onbereikbare plug-ins, het instellen van directories, het aanpassen van mijn privacy verklaring en ga zo maar door. Ook heb ik de opmaak van alle blogs handmatig aangepast, omdat die verloren was gegaan bij het importeren. Een vreselijk karwei, maar wel een mooie gelegenheid om een aantal blogs te verwijderen; blogs waar ik niet meer achter sta of die ik nu simpelweg tenenkrommend vind om te lezen.

Eindelijk zoals ik het wil

’s Avonds ben ik eens goed gaan zitten om de “look” van mijn website vorm te geven. Wat wilde ik uitstralen? Ineens had ik zoveel meer mogelijkheden om het echt eens goed aan te passen. Ik probeerde verschillende templates die me wel wat leken, maar geen van allen kreeg ik ingericht zoals ik het voor ogen had.

Uiteindelijk smeet ik er maar één op onder het mom van “we zien wel waar het schip strand”, maar zodra hij op mijn beeldscherm stond was ik op slag verliefd. Dit was hem! Dit was mijn website. Terwijl mijn hart een sprongetje maakte ben ik aan de slag gegaan met indelen, widgets, lettertypen en kleuren. Na een klein uurtje was hij dan af.

Mijn blog, mijn .nl website. Het heeft me flink wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het is me gelukt! Zonder hulp! En daar ben ik misschien nog wel het meest trots op 😉

Wat vind jij van mijn vernieuwde website?

Uitgelichte afbeelding: Clément H - Unsplash

 

 

 

 

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *