Mama zijn,  Persoonlijk en lifestyle

Uitslapen met Sam

Owen is altijd een vroege vogel geweest. Al sinds zijn geboorte is hij erg vroeg wakker; zo tussen 06.00u en 06.30u ’s ochtends. Nu ben ik totaal geen persoon die lekker vroeg uit de veren gaat en om 07.00u al aan een bak koffie zit. Nee, uitslapen ben ik veel beter in! Maar als je kinderen hebt wordt het ritme van de dag voor jou als ouder bepaalt en dus ook hoe laat je op moet staan.
Kenzie daarentegen kan wel enigszins “uitslapen”. Zij wordt normaliter tussen 07.00u en 08.00u wakker, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Vlak voor zij werd geboren is Owen over gegaan naar een groot bed. Een bed waar hij dus uit kan klimmen. Eerder schreef ik al dat meneer dat ook met regelmaat deed, waarop wij hem braaf terug brachten naar zijn eigen bed met de mededeling dat het nog lang geen tijd is om op te staan. Nadat we een nieuw dekbed voor hem kochten bleef hij ’s nachts weer braaf in zijn bed liggen.

Mama, ik ben wakker!

Echter, zodra hij ’s ochtends wakker werd, klom hij uit bed om vervolgens aan mijn bed vrolijk te vertellen dat hij wakker was en dat hij heerlijk had geslapen! Wanneer ik met een half dichtgeknepen oog op de wekker keek, zuchtte ik nog maar eens als ik de tijd zag.
Nu vind ik het helemaal niet erg als hij ’s ochtends nog even bij ons erin kruipt om samen wakker te worden, maar zodra Owen wakker is, is hij ook echt aan. Even rustig liggen houdt ie een minuut of 10 vol, waarna hij toch écht naar beneden wil. Zit je dan op zondagochtend om 06.15u met een ontplofte vogel op je hoofd beneden terwijl mijn grote vriend a la Blaze en de Monsterwielen op zijn auto door de kamer scheurt. In de zomer vind ik dat minder erg omdat het dan al vroeg licht is, maar in de winter vind ik het om te janken. De dag duurt dan zó lang voor mijn gevoel.

Slaaptrainer

Eerder hoorde ik al een hoop verhalen over een slaaptrainer. Hiermee zou je je kind kunnen leren uitslapen. Of beter gezegd; je leert je kind tijdsbesef aan. Kinderen begrijpen nu eenmaal niet dat wanneer ze wakker worden, het soms nog geen tijd is om op te staan. Kinderen sluiten de dag af zodra hun oogjes dicht zijn en beginnen een nieuwe dag zodra ze weer open gaan.
Na wat speuren op het wereldwijde web las ik veel positieve verhalen, maar ook verhalen van ouders waarbij zo’n slaaptrainer helemaal niet heeft gewerkt; peuters die de trainer weten te manipuleren of simpelweg slopen. Mij zou het dan ook niets verbazen als onze zoon onder die laatste categorie zou vallen, maar ik besloot er toch één aan te schaffen.

Sam het schaap

Uiteindelijk koos ik voor de Sam slaaptrainer van Zazu. Owen heeft niets met Nijntje of vogeltjes for that matter, maar schapen en andere boerderijdieren is ie dol op! Daarnaast heeft Sam ook dezelfde naam als zijn grote held Brandweerman Sam, dus dit leek me de beste kandidaat.
Deze slaaptrainer kost € 39,95 en is daarmee gemiddeld geprijsd in vergelijking met overige slaaptrainers. Wij kochten hem bij Bol.com en hadden hem binnen no-time in huis. De slaaptrainer wordt geleverd met een adapter, maar je kunt er ook batterijen in stoppen.

Makkelijk in te stellen

Eenmaal terug van ons weekendje weg zijn we er direct mee aan de slag gegaan. Volgens de productinformatie zou de slaaptrainer makkelijk in te stellen zijn, maar in de reviews had ik al gelezen dat dit toch iets minder makkelijk was dan werd beloofd.
En inderdaad, het duurde echt wel even voor ik hem goed ingesteld had. De pictogrammen in de Nederlandse handleiding kwamen niet overeen met de daadwerkelijke functie en dus was het even zoeken wat nu precies wat was. Eerder schreef ik dat de slaaptrainer wordt geleverd met adapter, maar de pest is dat als je er géén batterijen in doet en je de slaaptrainer van het stroomnet afhaalt deze gewoon uitvalt en je dus alles weer opnieuw moet instellen. Zucht…
Een half uur later was ie dan eindelijk klaar voor gebruik en zocht ik samen met Owen een plekje uit op zijn kamer waar Sam zou komen te staan.

Hoe werkt ie dan precies?

Sam heeft in principe 3 standen; rood, oranje en groen. De slaaptrainer werkt dus eigenlijk als een stoplicht. Rood betekent bedtijd/slapen, oranje betekent nog even wachten en groen betekent opstaan. Wanneer het scherm oranje is, verschijnen er een aantal sterretjes die de tijd naar groen “aftellen”.
Verder kun je ook daadwerkelijk alarm instellen die afgaat, maar wij kozen er wijselijk voor om dit niet te doen. We willen natuurlijk geen slapende honden wakker maken 😉
Daarnaast kun je zelfs een middagslaapje instellen en fungeert de slaaptrainer als nachtlampje; de helderheid van het scherm kun je eveneens zelf instellen.
Wat ook fijn is, is dat Sam “peuterproof” is. De ogen klappen namelijk gewoon weer dicht als je ze handmatig opent, en andersom. Het menu is ook alleen door volwassen aan te passen.
Sam zou geschikt zijn voor kindjes vanaf 3 jaar, maar ik denk dat als je kind kleuren kan herkennen en begrijpt wat je zegt, je er al langzaam mee zou kunnen beginnen.

Is deze slaaptrainer een uitkomst gebleken?

De eerste paar dagen hebben we de tijd om op te staan ingesteld op 07.00u om te kijken hoe Owen het zou doen. De eerste 2 nachten riep hij ruim voor die tijd dat hij wakker was, waarna wij hem uitlegden dat hij nog eventjes moest wachten omdat Sam zijn lampje nog oranje was en zijn oogjes nog dicht waren.
Toen 07.00u er een beetje in zat, zijn we de tijd iedere keer met 5 minuutjes gaan verlengen. Ons uiteindelijke doel: 07.30u. In mijn ogen een prima tijd om op te staan; niet te vroeg en zeker niet te laat. In de afgelopen weken is Owen slechts 2 keer uit bed gekomen vóór Sam zijn ogen open had en het scherm groen werd.
Maar inmiddels durf ik te stellen dat deze slaaptrainer voor ons echt een uitkomst is geweest! We kunnen lekker slapen tot 07.30u terwijl onze peuter nog wat speelt op zijn kamer of in zijn bed blijft zitten. Ik moet er wél bij vermelden dat, zodra Sam zijn ogen open doet, het nog geen milliseconde duurt voor hij naast mijn bed staat 😉

Pro’s and con’s

We hebben de slaaptrainer nu een week of 6 in gebruik en hoewel wij er dus enorm blij mee zijn, heeft Sam ook wat nadelen. Ik zette de voor en nadelen op een rijtje:
Pro’s
– Makkelijk te begrijpen voor jonge kinderen
– Meerdere functies zoals het middagslaapje
– Neemt niet veel ruimte in
– Redelijk geprijst
– Als ie eenmaal is ingesteld, werkt ie als een trein
– Peuterproof
Con’s
– Lastig in te stellen voor het eerste gebruik
– De ogen maken flink wat kabaal als ze open of dicht gaan
– Moet eigenlijk non-stop zijn aangesloten met de adapter; met alleen batterijen is ie namelijk zo leeg, zeker als je het display laat branden om te dienen als nachtlampje
Al met al nog steeds meer voordelen dan nadelen dus! Tegen de tijd dat Owen hem niet meer nodig heeft, kan ie mooi over naar Kenzie 🙂

Gebruik jij een slaaptrainer voor jouw kindje(s)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *