De bevalling van...

Sanne

Geen enkele bevalling is hetzelfde; iedere geboorte is uniek. Van natuurlijke bevallingen tot (geplande) keizersnedes, met of zonder pijnstilling, thuis of in het ziekenhuis, in bad of de auto. Ontlading en tranen van vreugde en geluk wanneer het eindelijk voorbij is of een allesoverheersende stilte gepaard met intens verdriet.

Deze week het verhaal van Sanne (33). Deze gezellige Insta-mom vertelt ons het verhaal van de geboorte van haar zoontje Milo (3). Haar zwangerschap had geen gewone start van en ook haar bevalling ging niet zoals gepland. Lezen jullie weer mee?

Bij één van de eerste controles bij de verloskundige dachten wij ongeveer 10 weken zwanger te zijn. Maar zij met een echo ons kindje wilde bekijken, was er helemaal niets te zien. In plaats van een klein mini boontje zagen ze iets in mijn eierstok en werd er gevreesd voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Diezelfde dag ben ik na een aantal onderzoeken en bloedafname meteen geopereerd. Echter, werd er ook hier helemaal niets gevonden. De hormoonwaarden in mijn bloed bleven ook hoog en gaven wel degelijk aan dat ik zwanger zou moeten zijn. Daarom werd er besloten om mij nog even in het ziekenhuis te houden. Na een paar dagen werd duidelijk dat ik wél normaal zwanger was, alleen pas 4 weken!

Omdat bij mij dingen altijd nèt even anders gaan, zoals ook hier weer bleek, wilde ik sowieso bevallen in het ziekenhuis. Gek genoeg heb ik ook altijd geroepen dat ik waarschijnlijk een keizersnede zou krijgen. Toen ik 2 dagen voor mijn bevalling al weeën kreeg, die soms behoorlijk heftig waren, hadden we al wat geïnformeerd bij de verloskundige, maar zij gaf aan dat we toch maar even moesten afwachten. Uiteindelijk kreeg ik steeds vaker voorweeën en kwamen ze steeds sneller achter elkaar, waarop we besloten weer de verloskundige te bellen. Toch werd er weer gezegd dat ze het nog even wilde aankijken omdat ze nog niet om de 5 minuten kwamen. Ze adviseerde om ons nog een beetje nachtrust te pakken voor het echte werk zou beginnen. Manlief heeft vervolgens heerlijk geslapen, ik was continue in de weer.. De weeën werden heftiger en ik begon ze te timen.

De volgende ochtend, op mijn uitgerekende datum, heb ik direct de verloskundige gebeld die aangaf rond 08.00u bij ons te zijn. Toen ze gearriveerd was bleek ik pas 1cm ontsluiting te hebben en wilde ze een uurtje afwachten om te kijken of ik iets meer ontsluiting zou krijgen alvorens ze mij zou strippen. Gelukkig bleek dit zo te zijn en zat ik na een uur op 2 cm. Nadat ze mij gestript had, kreeg ik een mega weeënstorm die amper op te vangen was. Binnen 2 uur zat ik op 5cm ontsluiting en besloten we naar het ziekenhuis te gaan, omdat dit wel heel erg snel ging.
Met veel moeite heb ik mijzelf aangekleed. Uiteraard met verschillende tussenpozen omdat ik mijn weeën moest opvangen, maar uiteindelijk is het me gelukt!
Ik maakte me al druk over hoe ik met die weeën in de auto en het ziekenhuis moest komen en zag mezelf al puffend, steunend en kreunend door dat hele ziekenhuis gaan. Gelukkig ligt het ziekenhuis op een steenworp afstand en was het dus maar 2 minuten rijden. Er werd een rolstoel geregeld door de verloskundige en wonder boven wonder had ik vanaf het moment dat ik thuis de deur uitstapte tot aan het ziekenhuisbed geen enkele wee gehad.

Omdat die weeënstorm daarna weer heftig op gang kwam, kreeg ik een morfineprik in mijn been waardoor ze veel beter op te vangen waren. Echter, de ontsluiting kwam niet op gang. Omdat ik na 4 uur nog maar op 6cm zat, werd besloten om wee-opwekkers te geven. De weeën werden nóg heftiger en manlief heeft heel wat getallen moeten roepen, zodat ik wist hóe heftig de wee was en hoelang hij nog zou duren. Na nog eens 3 uur bleek ik nog steeds op 6cm te zitten en werd besloten om de wee-opwekkers op zijn hoogst te zetten; ze wilden nog heel even kijken of dat wat zou uitmaken. Pijnbestrijding mocht op dat moment ook niet meer. Ondertussen wist ik zelf al dat het echt geen verschil zou maken en mij alleen maar onnodig zou uitputten.
Uiteindelijk werd rond 22.00u besloten dat ze na een half uur zouden beslissen voor een keizersnede. Wat heb ik ze vervloekt.. Hoezo dachten ze dat na 10 uur weeën inclusief wee-opwekkers er nu, binnen een half uur toch nog verandering zou komen?! Het verlossende woord kwam om 22.30u, het werd een keizersnede! Natuurlijk was er geen team beschikbaar en moesten deze mensen worden opgeroepen, waarna mijn ouders ze om 23.00u het ziekenhuis in hebben zien rennen. Ondertussen waren ze bij mij nog vergeten de wee-opwekkers uit te zetten, maar om 23.15u werd ik dan eindelijk naar de operatiekamer gereden.

Tijdens de keizersnede heb ik behoorlijk veel bloed verloren, zo’n 2 liter, en werd ook meteen duidelijk waarom mijn ontsluiting niet verder op gang kwam. Milo bleek niet helemaal goed te liggen; hij was iets doorgedraaid, waardoor hij meer met zijn achterhoofd bij mijn baarmoedermond lag en de weeën dus geen enkel effect hadden. Tevens werd mij later verteld dat ik blij mocht zijn dat het een keizersnede was geworden, want Milo bleek te groot te zijn voor mijn lichaam. Hij had nooit via de natuurlijke weg naar buiten kunnen komen, zonder dat we beiden in gevaar zouden raken. Hij paste simpelweg niet door mijn bekken heen.

Milo is uiteindelijk om 00.01u geboren.
Hij woog 4280g schoon aan de haak en was 54 cm lang!

Inmiddels is er een maand geleden PCOS bij mij geconstateerd waardoor natuurlijk zwanger worden net even iets lastiger is. Nu begrijpen we ook waarom er in het begin zoveel verwarring was rondom mijn zwangerschap. De geboorte van Milo is nu dan ook extra speciaal. Er zijn vooraf veel fouten gemaakt en ik besef met dat we “geluk” hebben gehad dat Milo en ik beiden geen enkel moment in gevaar zijn geweest. Mocht het ons nog een keer gegund zijn om zwanger te raken, dan moet ik sowieso weer in het ziekenhuis willen bevallen en om een geplande keizersnede vragen.

Wil jij jouw verhaal ook delen? Stuur me dan een berichtje !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *