Persoonlijk en lifestyle

Review: OrganiCup menstruatiecup

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Ben je vrouw? Dan menstrueer je. Zelf werd ik voor het eerst in groep 8 ongesteld en mijn cyclus is sinds die dag altijd regelmatig geweest (godzijdank). Mijn moeder hield alle menstruaties trouw bij op een kalender in de la en zo kon ik al vroeg (leren) voorspellen wanneer mijn volgende menstruatie zich zou aandienen. Ik geloof dat ik een jaar of 14 of 15 was toen ik begon de pil en ben daarmee pas gestopt toen mijn man en ik besloten voor een kindje te gaan.

Inmiddels ben ik half de 30 en al zeker 18 jaar een maandverband kind of girl. Tampons zijn nooit echt mijn favoriet geweest en gebruik ik alleen op werkdagen als het echt niet anders kan. Ever since die eerste menstruatie gebruik ik maandverband en dan het liefste die hele dikke van Kotex. De grootte van een kraamverband heeft mij dan ook nooit afgeschrikt, haha.

Hevig, hevigst

Echter, sinds ik geen hormonale anticonceptie meer gebruik zijn mijn menstruaties echt vreselijk; een slachting is er niets bij. Vooral de eerste 2 dagen zijn een regelrechte ramp waarbij ik mezelf dubbel moet beschermen. Dat betekent dus een tampon én maandverband en dan nóg is het rennen na twee uur. Om over het resultaat na een nacht slapen maar te zwijgen.

Wat. Een. Ramp.

Even twijfelde ik om dan maar terug aan de hormonale anticonceptie te gaan; alles om de sluis een beetje te dichten. Maar nee, ik ben niet voor niets gestopt met die troep en dus bleef ik (enigszins wanhopig) zoeken naar een oplossing.

De menstruatiecup: wat is dat nou eigenlijk?

Tijdens die zoektocht kwam ik steeds vaker de menstruatiecup tegen; een siliconen “kuipje” met een steeltje eraan die je inbrengt in je vagina en dus dat hele gebeuren zou moeten opvangen. Er zijn meerdere merken en maten verkrijgbaar zowel online als bij de lokale drogist. Ze zijn hypoallergeen, goed voor het milieu én voor je portemonnee omdat een cup herbruikbaar is en maandverband/tampons vervangt.

Ik besloot me er in te verdiepen; er zijn genoeg websites boordevol informatie en zelfs YouTube staat vol met filmpjes van vloggers die hun ervaringen delen, maar het duurde zeker een aantal maanden voor ik over ging tot aanschaf. De cup ziet er namelijk best groot uit en ik zag het simpelweg niet zitten om zo’n enorm ding naar binnen te frotten. Daarnaast vond ik de prijs wat aan de hoge kant, maar volgens sommige bronnen schijn ik een beste krent te zijn 😉

Welke vouw past bij mij?

Afijn, een maand of 4 geleden ging ik dan toch overstag en koos in een opwelling voor de OrganiCup in maat B; de cup voor vrouwen die vaginaal bevallen zijn. Ik had hem net op tijd in huis, want 2 dagen later werd ik ongesteld. De cup moet vooraf wel even worden uitgekookt of in de magnetron sterilisator worden gegooid trouwens.

Hoe breng je zo’n ding in? Dat werkt voor iedereen schijnbaar anders; er zijn namelijk verschillende vouwtechnieken. Ik koos voor de “punchdown” omdat de cup dan het kleinste is en dat het inbrengen makkelijker maakt. Want eerlijk is eerlijk: het is best een flink ding. Verbazingwekkend genoeg zat de cup in één keer goed! Dacht ik.. Want na een kort tripje naar de supermarkt voelde ik de cup zitten en het steeltje prikken. Niet fijn. Hop eruit en opnieuw.

Het kost wat oefening om het inbrengen onder de knie te krijgen

Weer niet goed. Opnieuw. Te vroeg open geklapt.*@^&%@(! Nog een keer. Maar na een paar keer opnieuw inbrengen zat hij eindelijk goed. En het is echt waar: je voelt er helemaal niets van.

Lekkage galore of nooit meer iets anders?

Eenmaal goed ingebracht kon de test der testen beginnen. Zou de cup mijn menstruaties aan kunnen? Vol goede moed, maar toch met een oud en vertrouwd stuk maandverband ging ik de nacht in.

De volgende ochtend rende ik naar het toilet om “het resultaat” te bekijken en wat denk je? Geen lekkage. Helemaal niets! De cup, die zo’n 30ml kan houden, was voor driekwart gevuld. Helemaal lyrisch spoelde ik hem om en bracht hem opnieuw in. Aan het einde van de dag nog steeds niet doorgelekt.

Uitvinding van de eeuw

Sindsdien ben ik om. Ik heb de cup nu zo’n 5 menstruaties gebruikt en tot nu toe is het maar 1 keer voorgekomen dat het ’s ochtends weer feest was, want de cup bleek toch niet goed te zijn open geklapt waardoor er geen vacuüm was ontstaan. Daarnaast is het ook 1 keer voorgekomen dat de cup overdag toch wel echt iets te vol zat waardoor ik was doorgelekt, maar dat valt in het niets met the drama die zich voorheen regelmatig voltrok.

En eerlijk is eerlijk. Op de extreem zware dagen gaat de cup geen 12 uur mee.

Ik leeg hem dan om de 6 uur wat altijd nog altijd véél beter is dan een super tampon én een dikke spatlap om de 2 uur. Geen water bij de hand hebben om hem om te spoelen, zoals bij mij het geval is wanneer ik aan het werk ben, is geen probleem: even legen in het toilet en schoonmaken met een toiletpapiertje en klaar. Zodra ik thuis kom verwijderd ik de cup en maak hem alsnog schoon met water.

Na de eerste 2 zware dagen kan ik de cup met gemak een hele dag dragen, legen en schoonmaken voor het slapen gaan waarna hij de hele nacht weer mee kan. Ideaal als je het mij vraagt!

De voordelen op een rij

De cup heeft veel meer voordelen dan nadelen als je het mij vraagt. Ik zette alle pro’s op een rijtje:

 • Wanneer de cup goed is ingebracht voel je deze niet zitten
 • Geen smerig, bungelend touwtje meer (wanneer je tampons gebruikt)
 • Ook tijdens je menstruatie een fris gevoel
 • De cup is zeker geschikt als je last hebt van hevige menstruaties
 • De cup is milieuvriendelijk
 • De cup bespaart op de lange termijn een hoop geld; geen maandverband of tampons meer nodig!

En voor mij de allerbelangrijkste:

Je hebt niet meer het gevoel ongesteld te zijn

De nadelen op een rij

Zitten er dan ook nadelen aan de cup? Toch wel. De minpunten die ik heb ervaren lees je hieronder:

 • De cup is wat duur in aanschaf
 • Op lichte(re) dagen is inbrengen wat lastig; wat glijmiddel kan hierbij helpen
 • Na een lange dag of nacht zit de cup wat dieper waardoor je er soms moeilijk bij geraakt.
  Zelf probeer ik de cup dan wat naar beneden te “persen” tot ik bij het steeltje kan. Hieraan trek ik de cup lichtjes naar beneden waarna ik bij de zogenoemde base van de cup kan komen en het vacuüm kan verbreken.
 • Gek genoeg de eerste paar keer een beurs gevoel aan het einde van de menstruatie
 • De gaatjes bovenin de rand van de cup zijn wat lastig schoon te krijgen waardoor de cup op deze plekken wat verkleurt, zelfs na het zorgvuldig onderhouden en uitkoken.

Twijfel je nog om een menstruatiecup aan te schaffen? Niet doen!
Voor mij is het echt dé oplossing geweest. Ik zie niet meer tegen mijn menstruatie op, kan met een gerust gevoel de nacht in en ben overdag ook veel meer zelfzeker.

Welke producten gebruik jij tijdens je menstruatie?

Uitgelichte afbeelding: Organicup.com

 

2 reacties

 • Lifestyle Mommy's ~ Linda

  Ik gebruik zelf maandverband maar in de zomer tampons omdat mijn huid anders flink gaat irriteren met die warmte. Deze cup klinkt ideaal maar ik zie dan weer op tegen de lichtere dagen en dat het dan minder handig is om in te brengen. Nu ben ik ook niet altijd even handig dus ik vraag me af of ik hem in zou kunnen brengen. Het klinkt verder mega ideaal 😁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *