Mama zijn

Met je kleuter het verkeer in? Zo doe je dit veilig!

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het mooie weer er weer aan komt! Heerlijk weer naar buiten en genieten van de zon op je huid. Lekker een eind fietsen, ergens wat drinken of een ijsje eten en weer terug. Sinds een jaar kan Owen zonder zijwieltjes fietsen en dus zijn wij met mooi weer veel op de fiets te vinden.

Regels

Maar hoe zorg je er voor dat je veilig van A naar B komt met je kleuter van 5 jaar oud? Buiten het feit dat het verstandig is om ze een helm op te doen is het heel belangrijk dat je ook dat verkeer overleeft. Ik zeg altijd maar zo: het hoeft niet altijd aan jou te liggen.

Voor wij met Owen daadwerkelijk de weg op gingen vonden wij het belangrijk een aantal zaken goed op orde te hebben en ook duidelijke regels op te stellen. Mijn tips vind je hieronder:

 1. Zorg dat je kleuter zelfverzekerd fietst!
  En daarmee bedoel ik dat je kind niet meer zwabbert, wiebelt of makkelijk valt met de fiets. Zorg dat ze weten wat ze doen en het trappen goed onder de knie hebben.
 2. Leer ze een hand uit te steken.
  Hoe vaak dat wel niet misgaat. Zodra Owen eenmaal goed kon fietsen ben ik meteen aan de slag gegaan met het uitsteken van de hand om je richting aan te geven. Ook dit moest goed gaan zonder te zwabberen.
 3. Zorg dat je kleuter weet wat links en rechts is
  En oefen dit net zo lang tot hij of zij het kan dromen. Zo kun je het principe van “rechts heeft voorrang” beter uitleggen en toepassen. Ook kun je dan beter uitleggen dat naar rechts gaan een kleine bocht betekent en naar links gaan een grote bocht betekent.
 4. Kies een rustige dag uit om te beginnen in het verkeer
  Toen wij nog op het dorp woonden was het op zondag praktisch uitgestorven. Een prima dag om het verkeer in te gaan. Zo hebben wij Owen geleerd de bochten goed te nemen en zijn plaats op de weg te leren kennen. Pas toen hij dat zelfverzekerd kon Γ©n deed, zijn we de wat drukkere wegen op gaan zoeken.
 5. Stoppen met trappen als je een straat of kruising nadert
  In het kader van voorrang geven en krijgen roep ik altijd: “even stoppen met trappen!” als we een straat of kruising naderen. Pas als er niets aan komt weer verder trappen.
 6. Fiets zelf altijd aan de buitenkant of aan de achterkant
  Dat klinkt stom, maar ik zie het zo vaak dat een kind aan de buitenkant fiets en de ouder/begeleider aan de binnenkant. That’s a no go als je het mij vraagt! En als het wat krapper wordt, zorg dat je kind altijd voor je fietst en niet achter je.

Inmiddels gaat het fietsen op de weg aardig goed, maar kan Owen soms nog wel eens teveel achterom kijken. Het is goed om altijd om je heen te blijven kijken, maar afgeleid raken is niet zo heel handig. Dat blijven we ook goed oefenen want oefening baart nu eenmaal kunst.

Desalniettemin vind ik het echt al heel knap wat ie allemaal al kan en hoe snel hij dingen op pakt! Hij vind het in ieder geval heerlijk om te fietsen en mama dus ook πŸ™‚

Hoe hebben jullie fietsen in het verkeer aangepakt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *