Mama zijn,  Persoonlijk en lifestyle

Luistersprookjes van Snoezebol

Luistersprookjes.. Wie kent ze niet? Vroeger, dat mag ik zeggen nu ik 30 ben, had je van die cassettebandjes met allerlei sprookjes erop. Soms met een boek erbij en soms niet zodat je je eigen fantasie op de loop kon laten gaan. Tegenwoordig kun je je nog altijd abonneren op boekenseries waarbij je dan maandelijks een nieuw boek thuis gestuurd krijgt om samen te lezen; de Borre leesclub is daar een heel leuk voorbeeld van.

Lezen en voorlezen

Van voorlezen is algemeen bekend dat het goed is voor de taalontwikkeling en creatieve ontwikkeling van je kind. Overal wordt dan ook geadviseerd om al te beginnen met voorlezen vanaf dat je kindje een maand of 3 is. Voorgelezen worden vond ik altijd prachtig en tot op de dag van vandaag lees ik zelf nog altijd enorm graag. Hoewel, sinds ik kinderen heb komen mijn boeken nauwelijks nog de kast uit en worden ze ook niet meer aangevuld. Zonde eigenlijk, want literatuur kan zo ontzettend mooi zijn!

Luisteren

In het begin vroeg ik me nog wel eens af of Owen überhaupt wel luisterde als ik hem voor las, maar toen hij mij hetzelfde boekje later “voor kon lezen” zonder ook maar één letter te kunnen lezen zag ik dat hij toch meer in zich op had genomen dan ik dacht. Voorlezen doen we dan ook altijd in alle rust op bed voor het slapen gaan; heerlijk vind ik dat.

Overdag luisteren is een ander verhaal (letterlijk én figuurlijk). Ook op school heeft zijn juf aangegeven dat ze het idee heeft dat ie zó druk is met het verwerken van alle prikkels dat de woorden soms gewoon niet binnen komen en hij dwars door je heen kijkt. Praatspelletjes zoals “papegaaien” zouden daarbij kunnen helpen; hij moet dan precies nazeggen wat wij zeggen om zo het actief luisteren te bevorderen. Actief luisteren vind hij namelijk nog erg moeilijk en dat is het ook. Zelfs voor volwassenen.

Snoezebol

Daarom ben ik ook ontzettend blij met de luistersprookjes van Snoezebol. Snoezebol is een dapper en pienter meisje dat kinderen (en dus ook volwassenen) iedere week meeneemt op reis middels een luistersprookje van ongeveer 10 tot 15 minuten. Met twee stevige laarsjes stapt ze in het leven vol avonturen en ontdekkingstochten en stimuleert ze niet alleen de fantasie, maar ook het actief luisteren! Een win win situatie als je het mij vraagt.

Vaak zijn de kinderen rond een uur of vier ’s middags helemaal total los en hebben ze een rust moment nodig. In plaats van de tablet zet ik een van de luistersprookjes op waarbij ze even helemaal tot rust kunnen komen. Ideaal als mama aan het eten moet beginnen 😉 De sprookjes zijn helemaal in de tijd van nu, maar eindigen wel klassiek nog lang en gelukkig.

Snoezebol stuurt je een jaar lang iedere week een nieuw sprookje om naar de luisteren. Uiteraard kun je altijd een sprookje opnieuw terug luisteren in je eigen bibliotheek. Een abonnement op deze 52 sprookjes kost overigens maar € 29,90. Ook leuk om cadeau te geven trouwens. Twijfel je om een sprookjesabonnement te nemen? Dan kun je je hier aanmelden om 2 sprookjes helemaal gratis te beluisteren.

Welke (luister)sprookjes vinden jouw kinderen het leukst?

Dit artikel betreft een samenwerking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *