Mama zijn

Loedermoeder alert: mijn kinderen krijgen cola!

Je kunt je kont niet keren op het internet of je wordt dood gegooid met verantwoorde en biologische voeding. En dat is helemaal prima. Zelf kook ik 4-5 dagen in de week (mostly) vers eten en probeer ik er zo af en toe wat variatie in te gooien door een nieuw recept te proberen of een Hello Fresh gerecht nog eens zelf te maken. Ik zorg dat er voldoende fruit wordt gegeten en genoeg water wordt gedronken. Klinkt best goed, al zeg ik het zelf.

Ontaarde ouder

Maar als ik 4-5 dagen kook, wat eten we dan op de overige dagen? Een dag in de week eten we bij mijn moeder. Op vrijdag trek ik vaak een blik soep en knakworsten open en op zondag eten we frietjes of pizza.

En op zondag krijgen ze dus ook cola. Geen kinder cola. Echte grote mensen cola in een echt grote mensen glas. De helft wordt gevuld bij aanvang van de maaltijd en de andere helft als ze hun bordje leeg hebben gegeten. En dat krijgen ze allebei sinds hun 2e verjaardag.

Ons eetschema voor de kinderen

Mijn kinderen ontbijten eigenlijk standaard met peperkoek. Daarop komt dan iets van hagelslag, suiker of chocopasta op.  In de loop van de ochtend krijgen ze fruit en hun lunch bestaat uit 2 of 3 boterhammen met gezond beleg en wat komkommertjes, worteltjes of een gekookt ei erbij. In de middag mogen ze kiezen tussen een snoepje of een koekje en krijgen ze een beker sap. Hebben ze nog wat trek? Dan krijgen ze om 4 uur nog een stuk fruit. ’s Avonds wordt er warm gegeten en krijgen ze een toetje. Dat toetje is vaak ook gewoon yoghurt. Ze drinken maximaal 2 (kleine) bekers melk per dag en verder krijgen ze alleen water. Wil je geen water? Dan heb je ook geen dorst.

Hebben we een verjaardag of een feestje? Dan zorg ik voor een gezond ontbijt en lekker veel fruit zodat ik op het feestje een oogje toe kan knijpen.

Balans, balans, balans

Wanneer ik aan mensen in mijn omgeving vertel dat mijn kinderen cola drinken krijg ik vaak vragende blikken of ze staren me vol ongeloof aan. Alsof we van God los zijn. Hoe komen we erbij om onze peuter van 2 en kleuter van 5 cola te geven? Calm down and hold your tits.. Slaan we niet een beetje door ook?

Nijntje koekjes zijn stiekem suikerbommen, Slimpie is lang niet zo slim, spinazie is des doods als je er teveel van neemt en over leverpastei zullen we al helemaal niks schrijven. Niets met haar (lees: kiwi bijvoorbeeld) onder het eerste jaar, in thee blijkt ook cafeïne te zitten en iedere dag fruit is slecht voor het gebit.

Ik wil mijn kinderen de balans leren tussen gezond eten en genieten van iets lekkers. Die cola kijken ze enorm naar uit; het is een feestje als de fles op tafel komt en het glas (half) wordt gevuld. Ook hun eet schema bestaat uit een combinatie van zoete/lekkere en gezonde dingen.

En ja, ze kunnen soms flink zeuren om een snoepje of een ijsje, maar nee is bij mij ook vaak genoeg echt nee. Gezonde voeding voert bij mij nog altijd de boventoon. Maar genieten mag ook. Met mate 😉

Hoe sta jij tegenover frisdrank bij jonge kinderen?

Uitgelichte afbeelding: Voedingscentrum.nl 

5 reacties

 • Jouvence

  Op deze manier kan het weinig kwaad, het wordt pas slecht voor de tanden als ze de hele dag door van een glas cola slokjes kunnen nemen. Niks mis met deze manier. Bepaalde sappen en ice tea zijn zelfs slechter dan cola.

 • Life is a Catwalk

  Wat een leuk eerlijk artikel! Ook ik ben wel geschokt dat een kind van 2 al cola krijgt(al is het maar een slok). Het komt vooral omdat ik ook weet dat er andere ingrediënten in zitten zoals cafeïne en fosfor mede dat het toch verslavend kan zijn, drang naar meer cola. Ik ken 2 cola verslaafden. Mijn kind van nu 7 krijgt op een feest een half glaasje omdat ik nu echt niet meer tegen kan houden. En ja je hebt gelijk betreft alle andere drankjes waar suiker in zit ook niet goed zijn. Hier krijgt ze water mee naar school en soms een pakje bananenmelk op basis van soyamelk mee. Maar ook dat vind ik te zoet. Dus de weekenden mogen de snoep en drink momentjes weer, maar geen cola;) Ieder zo zijn keuzes;)

 • Kris10

  Felix wil niks met prik dus dat is handig 🙂 maar ik ben van het principe dat ik mijn zoon niks verbied wat ik zelf ook eet of drink. Behalve alcoholische dranken uiteraard, dat vind ik voor een kleuter er toch wat over :p

  Vaak vers, veel groenten maar evengoed koekjes en chocolade.

 • Denise

  Ik ben zelf al mijn leven lang aan het strugglen om geen overgewicht te hebben. Ik heb best veel moeite gehad om af te kicken van de suiker en de gewoonte dingen en te leren luisteren naar mijn lijf. Heb ik écht écht écht trek in patatje mayo, dan eet ik dat.. of dat op maandag of op dinsdag is. Zit ik vol maar ligt er nog eten op mijn bord? Bewaar ik het voor morgen. Cola voor een 2 jarige vind ik echt belachelijk, zeker als de tweede helft ook nog als een soort beloning plaatsvindt voor het leegeten van een bord pizza of patat. Maar ook dan, waarom persé die cola op zondag. Bewaar dat dan voor het moment dat ze er écht trek in hebben met een max van 1 x per week. Leer ze luisteren naar hun lijf, en geen gewoonte patat of gewoonte cola aan te leren. De kans bestaat namelijk dat als je echt luistert naar je lijf, je minder cola en patat drinkt/eet dan wanneer je dit als gewoonte in je voedingsschema bouwt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *