Mama zijn

Kunnen moeders dan écht niet ziek zijn?

Moeders kunnen niet ziek zijn! Een veel voorkomende kreet. Wij moeders draaien het hele huishouden. Zonder ons valt het complete kaartenhuis in elkaar. De “momflu” is misschien nog wel veel erger dan de “manflu”. Wij blijven door gaan; we moeten wel. Of kan het ook anders?

Longonsteking

Een tijdje terug voelde ik me al niet zo lekker: een kikker in m’n keel die een beetje als schuurpapier voelde, wat snotterig en een lichte hoofdpijn. Niets wees op de enorme genadeklap die ik zou gaan krijgen. Tot die bewuste vrijdagavond. Ik wilde maar één ding en dat was mijn bed in. Halverwege de avond bedacht ik me dat er nog boodschappen besteld moesten worden en dus sleepte ik mezelf uit bed en pakte de laptop. De thermometer gaf inmiddels 39 graden koorts aan. Well, fuck.. Gauw die boodschappen fixen en met twee paracetamol terug onder de wol. Van slapen wordt je beter dus morgen zou ik me vast weer fris en fruitig voelen.

Boy, was I wrong! Mijn temperatuur steeg inmiddels boven de 40 graden uit en ik was niks meer waard. Manlief ging met Owen naar zwemles en ik vroeg mijn moeder om alsjeblieft even langs te komen en voor Kenzie te zorgen.

Ik kon wel janken, zó ellendig voelde ik me. En janken is wat ik deed. Ik wilde alleen maar liggen en slapen. Eten hoefde ik niet, drinken al evenmin. Ik had overal pijn en als ik rechtop wilde zitten voelde het alsof ik direct terug om viel. Sporadisch kwam ik beneden, maar al gauw klom ik terug mijn bed in.

Toen ik me maandag nog steeds even vreselijk voelde, zo niet erger zelfs, was het mijn moeder die besloot de huisarts te bellen. Gelukkig kon ik dezelfde ochtend nog terecht en een snelle bloedtest wees uit dat ik te maken had met een longontsteking. De dokter schreef een flinke antibiotica en veel rust voor.

Hoe ging ik dit in godsnaam regelen?

Ik moet toch voor mijn kinderen zorgen? Het eten moet ’s avonds op tafel en het huis moet schoon. En de auto moest ook nog naar de garage! De was had de man des huizes al gedaan, maar de stapel om op te vouwen was inmiddels huizenhoog. Moeders kunnen niet ziek zijn!

Hulptroepen inschakelen

Maar ik moest echt even ziek zijn. Ik moest echt in mijn bed liggen en slapen. Voor de kinderen regelde ik de hele week opvang op het kinderdagverblijf en de BSO. Ook de TSO werd ingeschakeld en manlief haalde de kinderen op en zorgde voor het eten. Mijn moeder bood aan te helpen in het huishouden.

Waar ik me normaal groen en geel erger aan een rommelig huis besloot ik het maar te accepteren; Sander deed wat ie kon en mijn moeder ook. De kids kwamen zo af en toe eens bij me kijken en bij me in bed liggen. Zo kon ik ook echt gewoon even (flink) ziek zijn.

Tel je zegeningen

Halverwege de week kreeg ik een beetje last van schuldgevoelens naar de kinderen toe; zij waren moe van hele dagen op de opvang en hadden hun moeder nodig, maar ze bleven zo ontzettend lief. Waar ik soms niet kan wachten om te gaan werken omdat het zo’n dag is dat je ze het liefste op Marktplaats zet, telde ik nu de minuten af tot ze thuis zouden komen zodat ik ze plat kon knuffelen. Want jeetje, wat miste ik ze.

Toch had ik het niet anders of beter kunnen of willen regelen. Ik koos op dat moment voor mezelf en mijn eigen gezondheid. Dan maar in de egoïstische modus door al mijn “werk” uit te besteden. En het mooiste? Ik hoefde er niet eens om te vragen. Het werd gewoon (voor mij) gedaan en daar ben ik dankbaar voor.

Durf ook voor jezelf te kiezen

Heb je de mogelijkheid om extra hulp te regelen als je ziek bent? Doe dat dan ook. Maak er gebruik van. En schaam je er vooral niet voor. Wij moeders kunnen dan wel superhelden zijn, maar iedere superheld heeft haar zwakte; in ons geval de “momflu”. Ook wij moeten soms wel eens op krachten komen.

Uiteindelijk ben ik ruim anderhalve week thuis gebleven en ben ik geen dag te vroeg terug aan de slag gegaan. Ik kan er weer tegenaan dankzij een stukje egoïsme. Hopelijk blijven al die nare ziektekiemen weg tot volgend jaar of zo, maar als ik opnieuw geveld wordt dan schakel ik opnieuw hulptroepen in zodat deze moeder wél gewoon een keer ziek kan zijn.

Kies jij voor jezelf als je ziek bent?

Uitgelichte afbeelding: Kelly SikkemaUnsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *