Persoonlijk en lifestyle

Je huis verkopen: een moordend proces

Yes! We hebben een ander huis gekocht en gaan verhuizen! Maar shit, we hebben zelf ook een koopwoning. En daar moesten we als de sodemieter vanaf..

In gesprek met de makelaar

In mijn vorige blog konden jullie lezen dat wij, voordat we überhaupt een bod hadden uitgebracht op onze nieuwe woning, een oriënterend gesprek hebben gehad met een makelaar om ons huis te verkopen. We kozen hierbij voor dezelfde makelaar als waar wij bij hebben aangekocht. Deze makelaar is een van de grootste hier in de regio en dus alom bekend; net zo makkelijk dachten wij.

Het voelde goed en ook zaken als courtages waren meer dan redelijk. Wel moet ik eerlijk toegeven dat wij geen gesprekken met andere makelaars hebben gevoerd. Iets waarvan ik wel denk dat je eigenlijk wel zou moeten doen als je tijd genoeg hebt, maar afijn. Wel gaven we aan ons huis pas te willen verkopen als we zeker wisten dat ons bod op onze nieuwe woning zou worden geaccepteerd.

Bod geaccepteerd, direct vertrekken uit de startblokken

Zodra ons bod op ons nieuwe huis was geaccepteerd en de afspraak voor het ondertekenen van het voorlopig koopcontract stond genoteerd in mijn agenda ben ik als een idioot gaan bellen. Als eerste heb ik De Hypotheker gebeld om de aanvraag voor onze nieuwe hypotheek in gang te gaan zetten. Daarna heb ik de makelaar gebeld om het verkoopproces van onze woning te gaan regelen.

Dezelfde dag nog belde de fotograaf al om een afspraak te maken om ons huis te fotograferen. Nadat ik ophing keek ik om me heen en sloeg de chaos wat zich mijn huishouden noemt gade. Holy mother of…

Hoe ga ik dit ooit opgeruimd krijgen?!

Ik maakte een to-do lijst verspreid over 3 dagen en zorgde dat de kinderen van zondag op maandag (de dag waarop de afspraak was ingepland) bij mijn moeder bleven slapen zodat er zo min mogelijk mensen nog rotzooi konden maken. In mijn ondergoed en met het zweet tot in mijn bilnaad (het was immer 38 graden) heb ik gepoetst alsof mijn leven er vanaf hing. Alles werd in kasten en bakken gepropt om zoveel mogelijk ruimte te creëren. De bedden werden militair strak opgemaakt en Kenzie haar kamer hebben we nog veranderd. Iedere ruimte heb ik door mijn knieën gebukt bekeken (iets met hoeken van de fotograaf) om te zien of ik nog iets zag wat het zou kunnen verpesten. Mijn man kocht een schitterende bos bloemen voor op de eettafel en heeft zijn roeping als fruit arrangeur gevonden.

In de tussentijd werd de opdracht tot dienstverlening verstrekt en moesten we ook nog “even” 25 documenten aanleveren voor de aanvraag van onze hypotheek.

Wachten tot de verkoop

Na een paar dagen kreeg ik de foto’s toegestuurd en ik herkende mijn eigen huis niet meer; ik zou het zo zelf kopen, haha! Omdat er geen plattegronden beschikbaar waren heeft Sander het hele huis opgemeten en ingetekend (handig zo’n technisch tekenaar/werkvoorbereider). Ook deze werden naar de makelaar gestuurd zodat zij de brochure konden maken en ons huis klaar konden stomen voor verschillende websites zoals Funda.

Donderdagmiddag, ruim anderhalve week na het groene licht, kreeg ik een mailtje dat ons huis officieel te koop stond. Ook kreeg ik een mailtje waarmee ik kon inloggen op Funda om de statistieken te bekijken.

Zenuwen tot en met

En toen sloeg bij mij de twijfel toe. Wat als niemand ons huis nou wil kopen? Mijn weg pakte zich vol met honderd verschillende beren. Wanneer zouden we iets horen? Hoeveel mensen zouden er willen komen kijken? Hoe snel zullen we het verkopen? Van de aankoop van ons nieuwe huis sliep ik al amper, nu sliep ik zo goed als niet. Ik had hoofdpijn tot en met en had een hele dag een dikke knoop in mijn maag. Ondertussen staarde ik mij blind op de statistieken van Funda en werd ik langzaamaan helemaal gek.

De volgende dag was de laatste schooldag voor de zomervakantie en sprak ik de moeder van een klasgenootje van Owen die bij de betreffende makelaar werkt.

Jullie huis loopt storm hoor!

Wat? Meen je dit? Wauw! Mijn lijf vulde zich met adrenaline. Zou het dan toch? Die middag nog belde ze me om 7 bezichtigingen door te geven. En eerlijk is eerlijk, ik was best een beetje teleurgesteld. Maar zeven? Dat is toch geen storm lopen? Ik dacht zelf aan 20 of zo? Maar blijkbaar is 7 dus echt wel heel veel.

Potentiële kopers

Die 7 potentiële kopers werden er uiteindelijk 11 en ik kreeg weer een beetje hoop. Die hoop werd als snel weer de grond in geboord toen meerdere kijkers aangaven niet (meer) geïnteresseerd te zijn. Te veel werk, te klein boven, te duur. You name it.

De week vorderde en langzaamaan begon ook mijn oh zo optimistische wederhelft zenuwen te krijgen. Ik maakte me inmiddels zo druk dat ik het overgeven niet meer kon laten en lag nachtenlang naar het plafond te staren. Hoe moesten we ooit twee huizen tegelijk betalen? We waren weliswaar nog niet eens een week onderweg, maar juist van die eerste periode moet je het hebben; dan staat je woning nog in de spotlights. Op het werk was ik niets meer waard. Er kwam niets uit mijn handen en ik maalde en maalde en maalde.

Inmiddels had ik, nadat ik de foto’s van ons huis ook in verschillende Facebook groepen had gedeeld, contact met een dame die oprechte interesse toonde en zette ik alles op alles om haar te vooraf al flink lekker te maken, maar tegelijkertijd ook wel een beetje mysterieus te blijven. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat haar vriend een eigen schildersbedrijf heeft dus een beetje verven zou hun niet moeten afschrikken.

Donderdag

Zij hadden een bezichtiging gepland op de donderdag en ik hoopte zó erg dat zij een bod zouden uitbrengen. En wonder boven wonder gebeurde dat ook! Iets onder de vraagprijs, maar precies het bedrag waarop wij alles hebben laten berekenen. We sprongen een gat in de lucht en wilden het liefst direct ja zeggen, maar onze makelaar adviseerde ons even te wachten omdat ze van een andere kijker op dezelfde dag ook nog wel een bod te verwachten. Wij gingen ondertussen alvast een ijsje eten om een soort van te vieren dat ons huis toch wel lekker in de markt lag.

Vrijdag

Vrijdagochtend stond er nog één bezichtiging gepland. Ook dit stel was enthousiast en onze makelaar gaf aan dat als ze interesse hadden, ze er verstandig aan deden om dezelfde dag nog een bod te doen. Want ook de kijker waarvan ze verwachtte dat hij nog een bod zou doen deed een schitterend boven boven de vraagprijs.

En toen ging het ineens ontzettend snel. De laatste potentiële kopers deden ook een bod en de eerste twee verhoogden hun bod. We konden nu kiezen uit 3 prachtige biedingen.

Sold!

Uiteindelijk kozen we voor de jonge aanpakkers die voor het eerst zouden gaan samenwonen en geen gekke voorwaarden noemden bij hun bod. Ons huis is uiteindelijk binnen 8 dagen verkocht voor € 6.000,- boven de vraagprijs en voor € 10.000,- meer dan waar wij onze nieuwe hypotheek op hebben laten berekenen. Kunnen we nu toch die nieuwe keuken doen.

Ik voelde me 10 kilo lichter ondanks dat ik door alle stress zeker 20 kilo eraan heb gevreten in die week tijd. De overdracht van onze woning staat gepland voor 4 oktober waardoor we nu maar 1 maand dubbele lasten hebben. Hierdoor hebben we ook ruim een maand de tijd om ons nieuwe huis aan te pakken.

Achteraf vraag ik me serieus af waarom ik me zo druk heb gemaakt. Aan de andere kant weet ik één ding zeker nu: een huis kopen en verkopen tegelijk? Ik doe het nooit meer!

 

 

4 reacties

 • Kim Meijer

  Hoi Laura,
  Aller eerst nogmaals gefeliciteerd! Die kilo’s gaan er wel weer vanaf. Van klussen val je namelijk af😉
  Ik snap heel goed dat je zo slecht sliep hoor. Het zou bij mij niet anders geweest zijn! Mijn man zegt ook altijd het komt wel goed, maar ik moet dat altijd eerst zelf zien. Veel geluk in jullie nieuwe woning en veel klus plezier!
  Groetjes Kim

 • Eefje

  Spannende tijden!
  Ook hier midden in proces van woning aangekocht en eigen woning te koop.
  Wat duurt wachten tot de bezichtigingen plaats vinden dan lang al is er veel belangstelling je wil toch zo snel mogelijk zekerheid.

  Succes met klussen binnenkort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *