Mama zijn,  Persoonlijk en lifestyle

In bad bevallen: hoe gaat dat nu eigenlijk?

De zoekterm “in bad bevallen ervaringen” is er een die tegenwoordig heel veel wordt gebruikt door aanstaande moeders. Vooral op fora worden er veelal topics geopend met de vraag: wie is er in bad bevallen en hoe heb je dit ervaren?

Zelf heb ik mogen ervaren hoe het is om je kind in het water op de wereld te mogen zetten. Eerder schreef ik al een blog over de geboorte van mijn dochter én over geboortefotografie. Hoe het nu écht is om in bad te bevallen is nog niet aan bod gekomen en dus besloot ik mijn ervaring met jullie te delen :)In bad bevallen: hoe gaat dat nu eigenlijk?

Waarom een bevalling in bad?

Voor de geboorte van mijn kinderen was het nooit in me opgekomen: in bad bevallen. Dat leek me altijd zo’n ding voor geiten wollen sokken types en paste zeker niet bij mij.

Tijdens de bevalling van Owen opperde mijn verloskundige om in het ziekenhuis maar “lekker in bad te stappen”. Hoezo lekker in bad stappen?! Rot op met je bad! Geef me gewoon remifentanil. Nu! Toch wist ze me uit mijn kleren te krijgen en mij naar het ligbad te dirigeren. Hoe ze het heeft gedaan weet ik niet, maar ik ben haar daar voor eeuwig dankbaar voor. Want abrupt kon mijn lichaam zich eindelijk ontspannen na een twee uur durende weeënstorm.

Een rust viel over me heen..

Het warme water deed me zó goed en het duurde dan ook niet lang voor ik volledig ontsloten was en mocht gaan persen. Jammer genoeg kon dit niet in bad (ik lag net zo lekker) omdat het geen officieel bevalbad was en moest ik eruit.

Toen ik zwanger bleek van Kenzie besloot ik direct: dit keer beval ik in bad.

Na wat onderzoek te hebben gedaan kwam ik erachter dat warm water niet alleen ontspannend werkt (handig om de indaling van je kindje vlotter te laten verlopen), maar dat dit ook de aanmaak van hormonen stimuleert zoals oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve, krachtige weeën en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend. Daarnaast is de kans op uitscheuren kleiner omdat je huid wat weker wordt en makkelijker “mee rekt”.

Wat zijn je opties en wanneer mag je in bad bevallen?

Als je in bad wil bevallen zijn er twee opties: een bevalbad huren wanneer je graag thuis bevalt of bevallen in een ziekenhuis waar ze een kamer met bevalbad hebben. Zelf koos ik voor dat laatste; ons ziekenhuis had net een gloednieuw moeder en kind centrum geopend mét een kamer met beval bad.

Tijdens één van de controles bij mijn verloskundige vroeg ik of het mogelijk was om in bad te bevallen en of hier eisen aan werden gesteld. Zij gaf aan dat een badbevalling mogelijk is als:

 • Je een complicatievrije zwangerschap hebt gehad
 • Er tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling geen complicaties optreden
  Zo mag je bijvoorbeeld niet in bad bevallen wanneer blijkt dat je kindje meconium houdend vruchtwater heeft (oftewel: als de baby in het vruchtwater heeft gepoept)
 • Je geen extreem overgewicht hebt
 • Je geen pijnstilling gebruikt tijdens je bevalling

Verder gaf ze geen redenen waarom bevallen in bad niet zou moeten kunnen. Let wel: als je thuis bevalt en je een bevalbad huurt dient deze aan bepaalde eisen te voldoen! Je verloskundige kan je hierover meer vertellen.

Mijn ervaring

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis installeerden wij ons in de kraamsuite met bevalbad. Ik besloot nog even te wachten met in bad gaan; ik wilde het zo lang mogelijk zelf proberen uit te houden en dat lukte aardig goed. Na een tijdje controleerde de verloskundige mijn ontsluiting en constateerde 5 a 6 centimeter. Hierop besloot ze mijn vliezen te breken.

Het vruchtwater was keurig helder en ik kreeg groen licht om daadwerkelijk in bad te mogen bevallen! Na het breken van de vliezen werden de weeën ook krachtiger en begon ik ook wat druk te voelen. Na een kwartier besloot ik dat het tijd was.

Het moment suprême was daar! Het bad werd gevuld en ik stapte erin.

Wat een zaligheid dat warme water. Ik nestelde me in een soort van zit hoekje en vroeg om een handdoek. Bij de bevalling van Owen legde de verloskundige een natte, warme handdoek over mijn buik en dat voelde toen zó fijn dat ik dat deze keer ook weer wilde. Maar zitten/liggen bleek dit keer toch niet helemaal mijn ding te zijn en dus vloog de handdoek al gauw over de rand.; ik wilde liever ergens op hangen.

Gelukkig had ik in het water enorm veel bewegingsvrijheid en kon ik “zwemmen” wat ik wilde, haha. Tussen de weeën door zat ik in mijn zit hoekje en zodra ik een wee op voelde komen zocht ik mijn comfortabele houding op. Ondertussen kon ik ook nog heerlijk de douchekop op mijn buik richten voor extra ontspanning.

De kraamverzorgster kwam ondertussen binnen en nam plaats op een stoel naast het bad. De verloskundige luisterde ondertussen een paar keer met de doptone naar het hartje.

Na een tijdje begon ik een intense druk te voelen, maar het waren zeker géén persweeën. De verloskundige toucheerde nog eens (gewoon onder water) en ik bleek 9,5 cm ontsluiting te hebben. De druk die ik voelde was mijn baby die zich ineens door het geboortekanaal naar beneden stortte.

Ik mocht de druk weg persen en na een keer of wat voelde ik de eerste perswee. In het bevalbad zaten verschillende steunen en grepen waar je je aan kon vast houden en dat was nodig ook; ik had het gevoel weg te drijven en kon niet echt grip krijgen met mijn zitvlak. Maar na amper 6 minuten persen had ik mijn baby al in mijn armen. Kenzie kwam door het warme water rustig op de wereld, maar begon al vrij snel heel hard en heel veel te huilen, haha!

Zodra de navelstreng was uitgeklopt vroeg de verloskundig me of de placenta in bad geboren mocht worden of dat ik dit liever op bed wilde doen. Ik koos ervoor om uit bad te gaan, want ik was inmiddels vreselijk gerimpeld van al dat water. Binnen no-time was het bad leeg. Ik herinner me alleen nog het enorm harde en slurpende geluid (iets met vermalers voor alle stolsels en andere viezigheid die vrij komt met een geboorte), maar het enige wat ik kon denken was: I did it! 

Alle (persoonlijke) voor- en nadelen van een badbevalling op een rijtje

Al met al heb ik ongeveer een uur en een kwartier in bad doorgebracht, maar is het één grote, roze wolk geweest die badbevalling? Het antwoord is heel kort: nee. Al mijn persoonlijke voor en nadelen lees je hieronder:

Pro’s

 • Het warme water werkt écht ontspannend; ik kwam volledig tot rust
 • Door de bewegingsvrijheid kun je alle kanten op en verschillende houdingen aannemen
 • Ik zat letterlijk in mijn eigen, warme bubbel
 • Het persen deed uiteraard enorm zeer, maar het water zorgde direct voor verlichting
 • Ik vond in bad bevallen veel natuurlijker aanvoelen dan bevallen op bed

Con’s

 • Na een poos in bad kreeg ik het echt wel heel erg warm; de stoom van het warme water en de inspanningen die je lichamelijk verricht zorgden bij mij voor wat oververhitting en de bijbehorende vuurrrode wangen. Ik was de week erna snot verkouden
 • Tijdens het persen had ik voor mijn gevoel amper grip omdat ik weg dreef
 • Na de geboorte uit zo’n groot bad moeten stappen is best een challenge
 • Toch uitgescheurd en wat hechtingen nodig

Uiteindelijk is het enorm de moeite waard geweest, zo’n bad bevalling. En als ik het nog een keer over zou moeten doen zou ik opnieuw dezelfde keuze maken 🙂

Hoe denk jij over bevallen in bad?

Foto's: Captured by Do

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *