Mama zijn,  Persoonlijk en lifestyle

Geboortefotografie: een vak apart

Het is een trend die de laatste jaren steeds populairder is geworden; geboortefotografie. Overgewaaid uit Amerika. Een geboortefotograaf legt jouw hele bevalling vast van begin tot eind. In Nederland komen er steeds meer geboortefotografen bij met ieder hun eigen stijl.

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik er geregeld over gedacht om er een in de arm te nemen maar het is duur. Heel duur. De gemiddelde prijs ligt tussen de 800 en 1500 Euro. Om die reden hebben we er voor gekozen om het niet te doen.

Nadat Owen geboren is heeft Sander zo goed als hij kon foto’s gemaakt. Deze zijn echter compleet mislukt en een drama om naar te kijken. De foto’s zijn onscherp, te donker of juist te licht. Omdat er, behalve de verloskundige, verder niemand bij was zijn de foto’s van het doorknippen van de navelstreng helemaal om te huilen. Een vriendin van me heeft nog geprobeerd ze te “maken” maar omdat het oorspronkelijke bestand van dusdanig slechte kwaliteit was, kon hier weinig aan worden verbeterd. Deze foto’s heb ik dan ook opgeborgen ergens in een mapje. Er naar kijken is gewoon pijnlijk.

Foto’s zijn zó belangrijk

Ik hecht ontzettend veel waarde aan foto’s. Ze zijn immers jouw herinneringen aan het leven zoals jij dat hebt geleefd. Een bevalling en geboorte zijn een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven waarin je vaak ook wordt geleefd waardoor sommige vrouwen, ook ik, complete stukken kwijt zijn. Dan kunnen goede foto’s enorm belangrijk zijn.

Eenmaal zwanger van Kenzie kwam de gedachte weer in me op. Ik heb wel 10 verschillende fotografen bekeken vergeleken maar allemaal te duur of te ver weg.

Toen zag ik op Facebook een oproep van een beginnende fotograaf die modellen zocht voor haar portfolio. Ze zocht mensen voor zwangerschapsfotografie, newborn fotografie en geboortefotografie. En het mooie van allemaal? Ze woonde nog geen 3 kilometer bij me vandaan! Direct heb ik mijn kans gegrepen en haar benaderd.

Na een kennismakingsgesprek bij ons thuis besloten we haar onze bevalling te laten fotograferen. Ze had dan wel geen eigen werk om te laten zien, maar het voelde goed. Ze stelde zelfs ook voor om foto’s te maken van Owen als hij voor het eerst zijn baby zusje zou ontmoeten. Ik kon niet wachten!

Het moment was daar

Midden in de nacht hebben we haar uit bed gebeld en ze was binnen een half uur in het ziekenhuis. Tijdens de eerste weeën was ik me nog vrij bewust van het geklik van de camera, maar naarmate de bevalling vorderde vergat ik dat zij er was. Ze heeft zich compleet afzijdig gehouden en was haast onzichtbaar voor zowel ons als de verloskundige. Na de bevalling is ze in de middag nog bij ons thuis gekomen om de ontmoeting van Owen en Kenzie vast te leggen. En toen kon het wachten op de foto’s beginnen.

Na ongeveer 3 weken kreeg ik ze toegestuurd.

Wauw! Gewoon wauw! Het was alles waar ik op gehoopt had en meer.

We waren nog maar haar tweede bevalling en dan al zo’n prachtig resultaat.
Van de reportage is ook een filmpje gemaakt waar we zelf een liedje voor hebben gekozen. Zelf kun je dit filmpje hier bekijken.

De foto’s zijn gemaakt door Captured by Do. Inmiddels is ze een hoop bevallingen verder en heeft ze zich ontwikkeld tot een ware baas als het op geboortefotografie aan komt. Dus, ben ben je in verwachting en wil je mooie foto’s laten maken van je zwangerschap, je pasgeboren baby’tje of je bevalling? Kijk dan zeker ook even op haar website.

Heb jij ook een geboortefotograaf gehad voor jouw bevalling?
Of lijkt je dit niets?

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *