Persoonlijk en lifestyle

Dragende blikken

Toen ik zwanger was van Kenzie wist ik 1 ding al zeker; dit keer wilde ik gaan echt goed gaan dragen en dus ben ik tijdens mijn zwangerschap al op zoek gegaan naar een draagdoek. Ik kocht een hele mooie olijfgroene Tricot Slen van Babylonia en ver op het einde vond ik nog een leuke Hop Tye van Hoppediz . Mijn kraamverzorgster had enige kennis van dragen en dus zijn we in de kraamweek nog aan de slag gegaan met het oefenen van het dragen in de Tricot Slen en kort daarna liep ik al trots met mijn baby op mijn borst buiten.

Inmiddels gebruik ik de Tricot Slen en de Hop Tye niet meer maar heb ik een schitterende Tula Free to Grow aangeschaft. Het knopen vond ik met de Tricot Slen toch lastig; ik kreeg, hoe hard ik ook oefende, het nekrolletje niet strak genoeg. De Hop Tye heb ik tweedehands gekocht en bleek toch al wat te vaak geknoopt op een dreumes en daardoor niet helemaal geschikt meer voor mijn baby.

Maar in welke doek of zak ik ook naar buiten loop, mensen kijken. Mensen kijken alsof ze nog nooit iemand hebben zien dragen. De wat oudere mensen kijken vaak wel vertederd; ze vinden het enorm schattig en benoemen het feit dat Kenzie dan ook zo lekker rond kan kijken. Die maken dan ook vaak ontzettend leuke opmerkingen over het dragen. Maar de meeste mensen kijken dus met een vreemde blik..

In veel culturen is het hartstikke normaal om je baby te dragen

Dragen wordt veelal gezien als iets zweverigs. En laten we voorop stellen: mij zie je niet op een tapijtje voorbij komen. Zouden ze dan vol verbazing kijken omdat ze een simpele girl next door op Converse voorbij zien lopen terwijl ze een hippie-achtige figuur hadden verwacht? Dragen is eigenlijk hartstikke natuurlijk en wordt in vele landen over de hele wereld gedaan. Ik zou haast een hashtag gaan beginnen; #normalizecarrying ofzo.

Je baby heeft, als het goed is, 9 maanden in je buik gezeten en daarbij continu jouw hartslag en warmte gevoeld. Zodra hij geboren is moet hij dit in één klap missen. Wat is het dan fijn voor zo’n kleintje om middels een draagdoek of zak dicht bij datzelfde gevoel te komen; inbakeren heeft ook zo’n zelfde effect Vaak helpt dragen ook om ongemakken zoals bijvoorbeeld krampjes te verlichten. Natuurlijk zijn er ook baby’s die helemaal niet gedragen willen worden. Owen werd bijvoorbeeld compleet hysterisch als ik hem ook maar enigszins wilde inbakeren of vast snoeren op mijn lichaam.

Anywho.. Misschien komt het omdat ik op een dorp woon en ik zelf hier vaker kinderwagens spot dan mensen die hun baby dragen. Maar mijn overbuurvrouw heeft ook gedragen en laatst werd ik een paar straten verderop ook aangesproken door een draagfanaat waar ik een ontzettend leuk gesprek mee heb gehad dus er zijn wel degelijk mama’s in mijn directe omgeving die het ook doen of gedaan hebben. Daarnaast zijn er op Facebook talloze “draag” groepen te vinden met leden aantallen waar je u tegen zegt. Zo’n zeldzaam fenomeen is het dus niet.
Ik vraag me dan ook af of ik de enige ben die het opvalt dat er wordt gestaard? Of dat ik misschien wel de enige ben waar ze naar kijken. Soms zou ik het die mensen wel eens willen vragen maar vaak zijn ze dan allang weer verder gelopen of gefietst..

Draag jij? En krijg jij ook van die verbaasde blikken?

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *