Geen categorie

De eerste schoentjes

Met net geen 14 maanden oud zette Kenzie haar eerste stapjes. Met vallen en opstaan leert ze nu gaandeweg steeds beter lopen en kan ik er vaak al achteraan rennen omdat ze er vandoor spurt. Omdat we een prachtige zomer hebben (gehad) kwam het niet direct in me op om schoentjes voor haar te kopen; ze kan immers prima op haar blote voetjes de wereld ontdekken. Daarnaast draag ik haar nog veel in mijn Tula of zit ze in de kinderwagen. Ik ben van mening dat op blote voetjes lopen het beste is voor kinderen; op die manier leren ze de grond onder hun voeten kennen en hebben ze een betere grip. Echter, toen vorige week het weer ineens even omsloeg kon ik er natuurlijk niet meer onderuit; het was tijd om op zoek te gaan naar haar eerste stappers.

De maat

Tja, welke maat heeft Kenzie eigenlijk? Géén idee! Ze is natuurlijk klein van stuk en ook haar voetjes zijn nog altijd ieniemienie. Nu weet ik dat het heel belangrijk is dat er nog groeiruimte is wanneer je schoentjes gaat kopen voor je kleintje; een half vingerkootje moet er nog “over” zijn boven de teentjes.
Uiteraard heb ik Owen zijn eerste schoentjes nog, dus die heb ik als eerste gepakt om eens te kijken of dat zou passen. Zijn eerste schoentjes zijn van het merk Yellow Cab; hele stoere, bruine stappers in maat 22. Het zooltje heb ik eruit gehaald en tegen Kenzie haar voetje gehouden. Maat 22 was overduidelijk wat aan de grote kant, maar Owen was dan ook echt al een gigantisch kind toen hij zijn eerste stapjes zette op zijn eerste verjaardag (lees: 86cm en 12kg). Maar zou 21 dan wel goed zijn? Of zou Kenzie toch nog maat 20 kunnen passen.

De keuze is reuze

Tegenwoordig wordt zowat alles bestempeld als ergonomisch; dit geldt ook voor babyschoentjes. Maar een goede babyschoen voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Stevige, maar flexibele zool
    zodat de voetjes tijdens het lopen goed kunnen “afrollen”
  • De schoentjes moeten goed aansluiten aan beide zijdes van het voetje
  • Licht gewicht
  • De schoentjes moeten van binnen en van buiten gemaakt zijn van echt leer
    zodat de voetjes goed kunnen blijven ademen.
  • Een goede ondersteuning bij de hiel
  • Het zooltje moet uitneembaar zijn

Waar begin je je zoektocht? Online vind je veel aanbieders van baby en kinderschoenen die ieder hun eigen maattabel hebben. Zo heb ik gekeken bij onder andere Yellow Cab, ShoesMe en Mockies. Toch was ik wat terughoudend met bestellen, ondanks dat ik zo’n beetje alles wel online koop; naar de stad gaan vind ik namelijk vreselijk, haha.

Uiteindelijk besloot ik om tóch maar naar een goede schoenenwinkel te gaan.

Niet alleen voor advies, maar ook om de schoentjes echt te kunnen zien, voelen en passen. Ik ben groot fan van Omoda en dus stapte ik hier als eerste binnen.

Neem advies ten harte

In de winkel werd ik geholpen door een hele vriendelijke mevrouw die mij alles kon vertellen over de eerste schoentjes. Kenzie haar voetjes werden netjes opgemeten en we kwamen uit op schoenmaat 20 of 21; een beetje afhankelijk van het merk.
Adidas raadde ze me af, omdat deze zooltjes niet flexibel genoeg zijn. De schoentjes van ShoesMe vond ik persoonlijk veel te zacht aanvoelen; de zool daarentegen was wel perfect! Er werden een hoop schoentjes gepakt die goed zouden passen bij de vorm van de voetjes van mijn dochter en bij ieder paar kreeg ik uitgebreid advies.

Neem dit advies zeker ten harte als je op zoek gaat naar dat eerste paar schoentjes.

Sommige schoentjes kunnen er nog zo leuk uit zien, maar kunnen totaal niet geschikt zijn voor de voetjes van jouw kleintje.

De prijs

Die eerste stappers mogen, als je het mij vraagt, best wat kosten. Goede schoenen zijn niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van de voetjes, maar dragen ook bij aan een goede houding. Zo voorkom je klachten zoals rugpijn op latere leeftijd.
Mijn eigen schoenen zijn vaak ook van de wat duurdere merken; sinds ik kennis heb gemaakt met bekkeninstabiliteit koop ik geen goedkope schoenen meer. Dat wil zeggen, geen schoenen meer die geen goede ondersteuning bieden.

Gemiddeld kosten een paar tussen de € 50,00 en € 150,00.

Nu heb ook ík mijn grenzen en besloot voor mezelf dat € 80,00 het maximum was dat ik er aan uit wilde geven. Voor die prijs heb je echt prima schoentjes die voldoen aan alle eisen én die er ook nog eens leuk uit zien.

The decision

Uiteindelijk koos ik, na lang twijfelen tussen 2 paar, voor een paar veterboots van het merk Falcotto in maat 21. De prijs? € 69,95.
Deze schoentjes voldoen aan de eisen en passen Kenzie perfect. Alhoewel ik de andere schoentjes qua design leuker vond, heb ik toch voor deze gekozen omdat ze overal onder kunnen én ze iets goedkoper waren.
92538_2_01
Jammer genoeg was de kleur die ik wilde niet op voorraad, waarop ik ze thuis online heb besteld via de website van Omoda.
Voor Owen kocht ik nog een paar stoere Converse sneakers in maat 27 (!) dus ook hij heeft al een mooi paar schoenen voor de aankomende herst en winter.
91941_2_01
Van welk merk waren de eerste schoentjes van jouw kindje?

Uitgelichte foto: Janko FerličUnsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *