Mama zijn

Betrokken moeder op school: ik ben dat dus niet!

Inmiddels gaat Owen bijna 4 maanden naar de basisschool. Tot nu toe gaat het ontzettend goed en heeft hij het enorm naar zijn zin. Laatst had ik een eerste gesprek over hoe hij het tot nu toe doet en ik kon niet trotser zijn! Natuurlijk zijn er nog veel dingen waar hij aan moet wennen en die hij moet leren, maar het feit dat ze geen verhaal af stak over een kind dat ik totaal niet ken was een enorme opluchting voor mij.

Werkende moeder

Soms zou ik wel eens een vliegje willen zijn om te zien hoe het hem vergaat, wat ie precies doet in de klas en hoe hij dingen ervaart. Hij praat namelijk niet zo heel veel over wat er op school gebeurd en dat vind ik jammer. Feit is en blijft namelijk dat ik gewoon drieënhalve dag in de week werk; dinsdag ben ik vrij en ook woensdagmiddag ben ik thuis. Op dit moment kan ik mijn kind dus alleen op dinsdagen brengen en halen. Op woensdag gaat Owen naar de voorschoolse opvang en haal ik hem alleen op van school. Gelukkig ga ik vanaf deze week op vrijdag later beginnen zodat ik hem dan een dag extra zelf kan brengen.

Ondanks dat het is zoals het is vind ik het nog steeds heel vervelend dat ik dit niet iedere schooldag kan doen. Dat knaagt aan mij. Mijn eigen moeder bracht én haalde me iedere dag. Ze werkte ’s avonds of tijdens mijn schooluren, maar ze was tot een bepaalde leeftijd altijd thuis voor mij. De keren dat ik moest overblijven kan ik voor mijn gevoel op 1 hand tellen en was geen gewoonte zoals dat bij Owen wel is. Nu mijn moeder nog uit de running is gaat hij ook nog eens een dag extra naar de opvang en daar kan ik op de een of andere manier maar moeilijk mee om gaan.

Sorry, ik kan niet

Omdat ik zelf werk en dus niet vaak aan de poort kan staan, betekent dat ook dat ik nooit kan mee helpen met schoolse activiteiten. Meehelpen met de kerstviering op school? Ik kan niet, want ik moet werken. Met de kinderen mee naar het bouwkot van de carnavalsvereniging? Ik kan niet, want ik moet werken. Carnavalsviering op school? Ik kan niet, want ik moet werken. Voorleesontbijt? Ik kan niet, want ik moet werken. Paasviering met een bezoek aan de kerk? Ik kan niet, want ik moet werken.

Ik vind het vreselijk nooit aanwezig te kunnen zijn..

Natuurlijk moet ik hem, en straks ook Kenzie, loslaten. Het is ook niet zo dat ik overal bij wil zijn omdat ik dan bij mijn kleuter ben. Nee, ik wil hem laten zien dat, ondanks dat mama centjes moet verdienen, ik óók betrokken ben bij school. Dat het me interesseert. Dat ik er om geef. Hij zal dat misschien niet door hebben of begrijpen, maar die betrokkenheid vind ik zó ontzettend belangrijk.

En dus trok ik de stoute schoenen aan

Die schoolse activiteiten zijn vrijwel altijd op woensdag en vrijdag; dagen waarop ik werk. Onlangs kwam Owen thuis met een briefje over de Koningsspelen: of je je als ouder op wilde geven om mee te helpen die dag. Je raadt het al.. Ook weer op een vrijdag. Fuck. Ik wil óók een keer meehelpen en er zijn. Kijken, meedoen, whatever. Ik vertelde op mijn werk dat ik er echt heel graag erbij zou willen zijn en vroeg of het mogelijk was om deze dag vrij te krijgen. Geen probleem!

Dan vraag je toch wat vaker vrij?

Tja, zo zit ik ook weer niet in elkaar. Ik heb toch een verplichting aan en een verantwoordelijkheidsgevoel richting mijn werkgever. Als ik zo eens een paar keer per jaar vrij vraag voor dit soort dingen is dat helemaal prima voor mij; een soort balans dus. Want ik hoef echt niet in de oudercommissie en ik hoef ook niet bij iedere bijzondere dag vooraan te staan.

Zolang mijn kinderen maar zien dat ik er soms ook wél bij kan zijn.

Ben jij actief betrokken op school?

 

 

4 reacties

  • Inge

    Ik zou ook graag op school willen helpen, maar het gaat mij te ver om voor de dagen dat ze hulp nodig hebben oppas te regelen voor de jongste twee. Die ga ik ook niet extra meenemen. Maar zodra de middelste ook op school zit heb ik er nog een thuis en kan ik ook alleen maar helpen op de dagen dat ik niet werk. Neem dan wel de jongste mee en dat is vaak prima op school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *