Mama zijn

Benen wijd

Toen Owen geboren werd viel ons in de dagen daarna iets heel bijzonders op; hij is geboren met een scheve bilnaad. Een perfect bochtje naar rechts. Sander en ik vonden het wel schattig. Hij had iets unieks. Niet wetende dat die scheve bilnaad een gevolg was van een lichamelijk probleem.

Dit hoort niet

Op het consultatiebureau werd Owen zijn unicum ook opgemerkt door de jeugdarts en een uitgebreider onderzoek volgde. Hij had dan wel geen extra plooien in zijn benen die overigens ook nog eens netjes gelijk waren maar ze voelde wel weerstand wanneer ze zijn rechterbeen naar buiten draaide. Ook had hij door zijn voorkeurshouding een enorme afplatting bij zijn hoofdje. Voor de afplatting werd een kinderfysiotherapeut geregeld en voor de heupen werd een echo in het ziekenhuis geregeld om een eventuele afwijking op te sporen. We hoefden ons niet al te veel zorgen te maken; de echo was puur voor de zekerheid. Er zijn namelijk geen heupafwijkingen in onze familie en Owen heeft niet in een stuit gelegen tijdens de zwangerschap.
De kinderfysio kwam aan huis en deed wekelijks oefeningen met hem. Een super lief mens was  het. Ook kregen wij tips om hem op zijn andere zij te laten liggen zodat de afplatting bij kon trekken. Zijn hoofd had namelijk een afwijking van 109%. Tot 103% is acceptabel meen ik me te herinneren. Trouw deden wij alle oefeningen terwijl we wachtten op de oproep van het ziekenhuis en ondertussen haalden we alles uit de kast om hem op zijn rug te laten blijven liggen.
IMG_4763
Gelukkig konden we op korte termijn terecht. Owen werd in een zijligkussen gepropt en krijste alles bij elkaar terwijl de betreffende dokter probeerde de echokop op zijn heupen te krijgen. Vreselijk was het. Een paar dagen later werden we gebeld met de uitslag dat er niets bijzonders was geconstateerd. Dan kwam het toch door zijn voorkeurshouding dat er wat weerstand in zijn benen te voelen was.

Niets hielp en ik begon een onderbuik gevoel te krijgen

Na weken van fysio werd Owen zijn hoofdje weer gemeten door de kinderfysio.
Zijn afwijking was niet minder geworden, maar juist erger! Hij was van 109% naar 111% gegaan. Zijn oren stonden inmiddels schots en scheef. Normaal gesproken wordt dan direct een redressiehelm geadviseerd maar gelukkig geloofde de fysio daar zelf niet in. Omdat Owen al steeds meer begon te zitten besloten we om de behandeling maar gewoon te stoppen; het zou vanzelf bijtrekken. Inmiddels heeft ie dan ook een prachtig rond hoofd met parallelle oren.
Maar de weerstand in zijn been bleef. Dit merkte ik als ik hem op mijn heup wilde dragen. Zijn been kwam niet lekker omhoog. Ook rolde hij nog steeds niet om. En ik begon te twijfelen. Zouden ze niets over het hoofd hebben gezien? Kon hij nog niet rollen omdat ie het echt niet kon? Of was er iets dat hem belemmerde. Ik kaartte het aan op het consultatiebureau maar daar werd vrij weinig mee gedaan. In het ziekenhuis hadden ze immers geconstateerd dat er niets aan de hand was. Ik keek het zelf nog even aan maar besloot na een enorme stop in Owen zijn ontwikkeling toch naar de huisarts te stappen. Hier heb ik nogmaals mijn verhaal gedaan en zij wilde me wel doorsturen naar de orthopeed in het ziekenhuis.

Overduidelijk

Eenmaal daar besloten ze om een röntgenfoto te laten maken in plaats van nog een echo. Daarna volgde nog een lichamelijk onderzoek want ook op de röntgenfoto was niets bijzonders te zien. Maar de orthopeed wiebelde wat met Owen zijn heupen en benen en zei direct “ik zie het al”. Owen had overduidelijk een vorm van heupdysplasie. Niet het soort waarbij het kopje niet goed wordt gedekt door het kommetje maar het soort waarbij de weefsels rondom dit gewricht niet goed ontwikkeld zijn. Dit komt waarschijnlijk doordat Owen vanaf de 20e zwangerschapsweek steeds in dezelfde houding heeft geleden. Hierdoor is er geen ruimte geweest om de weefsels en spieren goed te ontwikkelen. Dit had ook als gevolgd dat Owen maar op 1 kant kón liggen. Zijn lijfje trok hem simpelweg naar zijn “voorkeurshouding”. Een bananenbaby. Dat werd dus een tripje naar de orthopedisch instrumentenmaker. Owen moest een spreidbroek aan; een Campspreider om precies te zijn. Deze werd aangemeten en moest de eerste 3 maanden 23 uur per dag aan.

Ik verwachtte een groot drama

Owen was net op de leeftijd dat ze heel erg actief aan de gang gaan met rollen, zitten, tijgeren en optrekken. Hij was eigenlijk al te oud om nog aan een spreidbroek te beginnen omdat ze dat meestal met een maand of 4 al doen. Maar omdat de hele situatie zolang heeft aangesleept was Owen al bijna 7 maanden toen hij in dat martelwerktuig werd gehesen. De eerste uren heeft hij niets anders gedaan dan alleen maar huilen. En ik huilde mee. Ik zag vreselijk op tegen de nacht en was bang dat hij zo boos zou zijn dat hij zou blijven huilen. Maar het viel me alles mee. Na een paar weken begon hij zelfs met spreidbroek en al om te rollen. Optrekken lukte hem dan net niet maar hij kon er prima mee weg.

Verlossing

Na een paar maanden mocht het spreidbroekje af. Zijn beide benen bogen allebei even goed mee. Zijn ontwikkeling ging ineens met een rotgang vooruit en binnen 2 maanden leerde ie zitten, optrekken, staan, tijgeren én lopen. De fysio is vlak voor zijn eerste verjaardag nog langs gekomen om definitief af te sluiten. Ze voelde zich ergens best een beetje lullig dat zij niet met heupdysplasie op de proppen was gekomen. Maar zij wist niet beter dan dat de echo niets bijzonders had opgeleverd. Uiteindelijk is alles goed gekomen. Hij rent en vliegt als de beste in ieder geval!

Nog een keer?

Kenzie moet vanzelfsprekend nu ook een echo laten maken met 3 maanden. Owen heeft heupdysplasie gehad dus is de kans groter dat zij het ook heeft. Daarnaast heeft zij wél in een stuit gelegen; tot 32 weken zwangerschap om precies te zijn. Ook hebben meisjes vaker een heupafwijking dan jongetjes. Zelf zie of merk ik niets bijzonders aan haar. Ik verwacht eerlijk gezegd dan ook niet dat we nog een keer met een spreidbroekje hoeven te werken. Die uitslag volgt uiteraard nog.

Heeft jouw kindje ook heupdysplasie gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *