Mama zijn

Avaritia

Week 2 van de #ouderzonden challenge!
Romina van Big City Life bedacht samen met Annelore van Compleet Geluk deze blogchallenge waarbij je iedere week 1 hoofdzonde omzet naar een vraag met betrekking tot het ouderschap en dat 7 weken lang. Een echte uitdaging vind ik en daarom leek het mij ontzettend leuk om hieraan mee te doen.
Heb je mijn eerste blog hierover gemist? Dan kun je hem hier teruglezen.

Hebzucht – gierigheid

De vraag van deze week vind ik best een moeilijke en heb er dan ook heel erg diep over moeten nadenken.
Wat zou je nooit delen met je kinderen?

Tja weet je, ik wil mijn kinderen alles geven in het leven! Ik zou heel flauw kunnen antwoorden met “mijn zak chips krijgen ze mooi niet” maar dat is niet waar deze challenge om draait vind ik. Denk ik. Hoop ik. Dus ben ik eens flink bij mezelf te rade gegaan en mijn antwoord op deze vraag zou best eens wat kritiek kunnen opleveren gezien tegenwoordig alles pedagogisch verantwoord moet gebeuren en het kind centraal moet staan. Maar misschien moet je dit niet letterlijk nemen maar gewoon als een metafoor zien.
Mijn antwoord is namelijk geld. Ik zou mijn geld niet delen met mijn kinderen. Zeker, ze slurpen mijn geld op maar dat is wat anders, haha!
Steeds vaker zie ik dat kinderen alles maar krijgen als ouders het zich kunnen veroorloven. Schoencadeautjes in de vorm van een mandarijn is al lang niet meer van deze tijd. We leven in een ware consumptiemaatschappij waarbij kinderen niet meer de waarde van het geld leren. Een iPad is maar een iPad; die koop je toch gewoon? Want het buurmeisje van 8 heeft er ook een. En sommige ouders zijn nog gek genoeg om het te kopen ook! Anders valt zoon of dochterlief buiten de boot. Hoe idioot is dat? Lieve ouders van Nederland and beyond, ik snap het heus wel. Als je het geld hebt, waarom ook niet? Maar ik vind het de makkelijkste weg.

Ik ben opgegroeid in een huishouden waar weinig tot geen geld was. Wij behoorden tot de minima die leefden onder of net op de armoedegrens. Het was niet makkelijk. Zeker niet voor mijn moeder die er toch alles aan deed om iedere dag weer een warme maaltijd op tafel te zetten. Ik kon nooit mee met de nieuwste trends en was dus dat kind wat buiten de boot viel. Ik vergeet nooit meer dat ik na heel, heel, heel, heeeeeeel lang zeuren eindelijk een pingpong batje mocht gaan halen, want tafeltennissen op het schoolplein was helemaal in. En, I shit you not, op de dag dat ik trots aan kwam zetten met mijn zorgvuldig uitgekozen batje, bleek de rage ineens over. Tja, daar sta je dan. Ik weet hoe het voelt en op dat moment ben je boos en verdrietig maar achteraf gezien ben ik er niet slechter op geworden.

Mij is geleerd heel zuinig om te gaan met geld; het groeit niet aan de bomen. Er moet hard voor worden gewerkt. Het is fijn om (veel) geld te hebben maar gelukkig maakt het je niet. Alles wat ik nu heb, heb ik – samen met manlief – zelf met bloed, zweet en tranen op moeten bouwen. Natuurlijk komen wij ook nog wel eens minder lekker uit aan het einde van de maand maar gelukkig hebben wij geen grote geldzorgen.

Mijn kinderen moeten ook leren dat het niet vanzelf aan komt waaien maar dat je er je stinkende best voor moet doen. Ook al betekent dat dat je met een telefoon van vorig jaar rondloopt en niet met de telefoon die vorige week is uitgekomen. En nu kun je wel roepen “maar wat als je kinderen ooit in de schulden komen?!” maar als ze meenemen wat wij ze leren zal dat (hopelijk) nooit zover komen. Dan weten ze dat je niet meer uit kunt geven dan je hebt en dat het niet belangrijk is om altijd maar geld te steken in het hotste item. Dat het beter is om soms je geld in je zak te houden, opdat je er wat later echt wat aan hebt. Overigens neemt dat niet weg dat ze nooit niets krijgen hoor; ze worden beiden genoeg verwend dus het is niet nodig om Jeugdzorg te gaan bellen nu πŸ˜‰

Wat zou jij nooit delen met je kinderen?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *