Mama zijn

10x Herkenbaar als je flesvoeding geeft

Gistermiddag was ik weer eens druk in de weer met het bijvullen van de welbekende poedertorens. Die flesvoeding is me wat hoor.. Ik hoopte vurig dat de borstvoeding zou slagen maar na een paar dagen hield ik het al voor gezien. Wetende wat we nu weten denk ik dat de borstvoeding uiteindelijk toch wel was gestrand want onze dochter kán nu eenmaal gewoon niet goed drinken; ze beheerst de techniek niet. Anywho.. Flesvoeding dus. Zo vaak hoor ik dezelfde verhalen of gelijkenissen. Ik zette de meest herkenbare zaken op een rijtje.

1. Het vooraf vullen van de poedertorens dus
Want ja, dat is wel zo handig! Hoef je niet bij iedere fles die je klaar maakt dat stomme schepje erbij te pakken. Persoonlijk vind ik het ideaal om de “porties” vooraf klaar te maken. Wij zelf hebben in totaal 3 poedertorens en dus 9 bakjes. Zo heb je zomaar ineens voor anderhalve dag voeding klaar staan!
2. Tellen is moeilijk
En dan ben je dus die torens aan het vullen, besef je ineens dat je voor de honderste keer de tel kwijt bent. Is dit nu het vierde of het vijfde schepje? Ik leer mijn peuter de hele dag tellen, waarom kan mijn moederbrein ineens niet meer tot 6? Hup, bakje weer leeg kiepen en opnieuw beginnen.
3. De juiste fles/speen zoeken
Draaaaama! En je hoorde nog wel zoveel goede verhalen over de flessen die je hebt gekocht voor je baby. Staat die volledige starterskit daar te staan. Misschien wil mijn baby dan deze fles? Nee? Oké, dan moet ik misschien toch deze kopen. Ook niet? Dan moet er gewoon een andere speen komen! Maar welke? Is mijn baby gebaat bij een platte speen, een kersvormige speen, een grote speen? Speen 1 gaat nu te snel, dan maar over naar speen 2. Maar help! Die gaat te snel! Aaargh!
4. De juiste voeding
Heb je eindelijk een geschikte speen gevonden, is de voeding weer niet goed. De mogelijkheden zijn ook eindeloos. Heeft mijn baby genoeg aan standaard voeding? Of is ze beter gebaat bij voeding voor hongerige baby’s? Misschien werkt anti krampjes voeding beter of hypoallergene voeding. Dan heb je ook nog voeding voor baby’s die veel spugen, voeding voor baby’s met koemelkallergie, voeding gemaakt van geitenmelk en ga zo maar door! Je wil ook niet te snel veranderen van voeding natuurlijk. En ga je voor het A-merk of gewoon voor het huismerk? Doe maar gewoon het A-merk want dan weet je zeker dat het goede voeding is. Of maakt dat geen bal uit? Iets met door de bomen het bos niet meer zien.
5. Je wordt een expert in cc’s
Want waar je bij borstvoeding eigenlijk geen idee hebt wat er nu naar binnen gaat, weet je dat bij flesvoeding heel goed. En zodra je baby even minder drinkt ga je naar die streepjes lopen staren. Heeft ze nu nog maar 100cc op? Gisteren dronk ze zeker 150cc! Ook heb je nog de vuistregel voor wat ze mogen drinken; aantal kilo’s maal 150 gedeeld door het aantal voedingen is zoveel cc per fles. Maar die van mij drinkt veel minder! Of hij heeft er geen genoeg aan. En wat als ie nou een keer over die liter gaat? Dat mag volgens mij niet.. Oké, vandaag heeft hij zoveel cc op, dan mag hij nog maximaal zoveel of moet hij  nog minimaal zoveel.
6. Onderweg
Oké, je gaat een middag op stap en neemt babylief mee. Hoeveel bakjes neem je mee? In het begin nam ik altijd voor het geschatte aantal voedingen mee plus één extra. You know, just in case je baby besluit een regeldag te houden. Ben je ergens op visite dan kun je daar de keuken nog induiken om een fles op te warmen maar ben je bijvoorbeeld in de stad dan wil je vooraf graag weten waar je dit kan doen en of je je baby daar kunt verschonen. Heb je eindelijk een magnetron gevonden, moet je nog uit gaan zoeken hoelang je deze aan moet slingeren voor het water op de juiste temperatuur is. Sta je bij de ene een minuut te wachten tot ie enigszins lauw is, moet je hem bij de ander weer af laten koelen als ie er pakweg 20 seconden in heeft gestaan. Beide gevallen zijn in ieder geval niet handig als je baby de hele HEMA bij elkaar krijst van de honger.
7. Opengebarsten poedertorens
Deze is mij nog nooit overkomen gelukkig; een opengebarsten poedertoren in je tas. Niet alleen ben je nu kostbare voeding kwijt (borstvoeding is net zo kostbaar, al dan niet kostbaarder – kan me niet voorstellen hoe je je als moeder moet voelen als er een klein flesje moedermelk na uren zwoegen aan de kolf om valt) maar heel je tas is naar de klote. Want natuurlijk kruipt dat spul overal en moet er uiteindelijk een stofzuiger aan te pas komen om alles eruit te kunnen krijgen. Met een beetje extra pech heeft je flesje water ook nog wat gelekt en plakt alles aan elkaar. Kan die tas gelijk de prullenbak in.
8. Mag ik hem/haar de fles geven?
Nou, nee liever niet eigenlijk. Mijn baby is snel afgeleid en moet op een speciale manier worden gevoed dus doe ik het graag zelf. Ik vind het dan ook erg lastig om tegen mensen te moeten zeggen dat ze Kenzie dus niet de fles mogen geven. De meesten hebben er wel begrip voor, maar sommigen vinden het “flauw” of vinden het raar. Tja, als je borstvoeding geeft laat je toch ook niet zomaar een ander de borst geven? Voeden vind ik een dingetje tussen ouder en kind en de opvang natuurlijk. Maar zomaar iedereen de fles laten geven. How about no.
9. Uitkoken
A job that needs to be done maar damn wat heb ik er een hekel aan! De flessen en spenen moeten altijd grondig worden schoongemaakt en regelmtig worden uitgekookt. Gelukkig hebben we nu een magnetron sterilisator maar bij Owen deden we het nog ouderwets met een pannetje op het vuur (of nouja, inductie kookplaat). Meerdere malen heb ik mezelf wel verbrand aan een spettertje of gedacht dat de fles en de onderdelen genoeg waren afgekoeld terwijl dat dus niet het geval was. En ondanks het zorgvuldige uitkoken hebben mijn beide kinderen toch spruw gehad.
10. De borstvoedingmaffia
Hij bestaat, hij is echt; de borstvoedingmaffia. De echte diehards die borstvoeding full out promoten, wat zeg ik.. Opdringen. De moeders die hardop schreeuwen dat flesvoeding slecht is voor je baby en dat je als moeder zijnde borstvoeding moet geven want anders. Geloof me, ik ben echt pro borstvoeding. Absoluut dus ook geen weerwoord hier. Borstvoeding is nu eenmaal het beste voor je kind. Klaar. Alhoewel wij bij Owen bewust de keuze voor flesvoeding hebben gemaakt wilde ik er bij Kenzie echt voor gaan maar het mocht niet zo zijn. Ik merk dat je tegenover deze über enthousiaste moeders je vaak moet verdedigen maar waarom? Laten we met zijn allen gewoon blij zijn dat wij als moeders in de Westerse Wereld de keuze hebben en laten we elkaar keuze ook vooral respecteren. Met bashen bereik je niets mensen!

En zo is er dus altijd wel wat met die flesvoeding. Ik geloof ik direct dat je met borstvoeding net zo een lijstje kunt maken maar deze ervaring heb ik zelf (jammer genoeg) niet.

Welke punten herken jij?

0 reacties

  • lifestylemommys

    De poedertorens waren erg ideaal met onze tweeling. Maar wat je allemaal nodig hebt om een dagje weg te gaan lijkt net een volksverhuizing haha. Aangezien de kinderen goed dronken konden andere mensen ze ook de fles geven. Dat was voor mij soms even fijn door mijn mindere energie maar dat is ieder persoonlijk natuurlijk he. Alleen toen Lucas eventjes minder goed dronk vond ik het zeker belangrijk om dat zelf te doen. De meesten hadden daar begrip voor op een enkeling na maar daar had ik schijt aan, sorry hoor haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *