Persoonlijk en lifestyle

5x De leukste apps voor peuters!

Jaja.. Ik weet het.. Onlangs schreef ik een blog over het feit dat hier de televisie en de tablet veel te vaak aan staan. Shame on me om nu te beginnen over leuke peuter apps. Ik moet overigens wel eerlijk zeggen dat het drastisch reduceren van televisie en tablet een hele positieve uitwerking heeft! Er wordt nu veel meer gespeeld,  zowel samen als alleen. Maar tijdens het koken kan ik echt geen racende peuter om me heen gebruiken en dan mag Owen dus achter de tablet zodat ik beide handen vrij heb om een fatsoenlijk maal op tafel te zetten.

Ik ben absoluut geen voorstander van YouTube. Mijn kind komt bij de meest gruwelijke filmpjes uit. Je begint bij een leuk filmpje van Kabouter Plop en eindigt bij Peppa Pig die baby’s krijgt met Spiderman die vervolgens door Mickey Mouse uit de buik worden gesneden. Of filmpjes met klei monsters, naalden en bloed. What the bliep?! Je kunt instellen en blocken wat je wilt, kinderen weten altijd wel via meerdere keren doorklikken bij zo’n achterlijk tafereel uit te komen. En er wordt ook nog eens grof geld verdiend met die filmpjes.. Walgelijk! Gelukkig is Owen niet bang aangelegd maar hij neemt het wél mee in zijn eigen fantasie spellen.

IMG_5325.JPG

No more!

Op onze nieuwe tablet, de oude heeft een val van 2 meter op de plavuizen niet overleefd, hebben we dan ook KinderTube geïnstalleerd; gewoon normale filmpjes kijken. Daarnaast heb ik heel veel apps geschikt voor peuters erop gezet, zowel educatief als gewoon voor het plezier. De leukste vind je hieronder:

 • Jokie
  Want ja. Ieder kind is dol op Jokie! Ikzelf stiekem ook. Alhoewel ik het nog steeds een schande vind dat ze Loekie de Leeuw uit Carnaval Festival hebben verbannen. Iets met jeugdsentiment. Anywho.. De Jokie app heeft 8 spelletjes waaronder het maken van pizza (yum!), je peuter kan op safari gaan, muziek maken met een orkest of samen met Jokie de onderwaterwereld ontdekken. Owen heeft er echt al heel veel speel plezier van gehad.
 • Juf Roos
  Juf Roos ontdekte ik op Youtube; Hollandse liedjes passend bij een klein verhaaltje. Wij hebben een vlizotrap en als Sander iets op zolder moet pakken roept Owen naar boven: “Gijssss!!” haha! Ieder spelletje in deze app is gekoppeld aan een aflevering van Juf Roos. Dat zijn er aardig wat en er is ook nog eens rekening gehouden met de fijne motoriek en vaardigheden van kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud. Owen vind de bootrace waarbij je heel snel op het scherm moet tikken om hard te kunnen varen helemaal het einde. Maar ook druppels vangen vind ie leuk.
 • Bobo spelen
  Zelf hou ik niet van Bobo. “Hey snuffelsnuit!” Ik vind er niks aan. Maar in het kader “alles voor ut jong” heb ik deze app voor Owen geïnstalleerd. De app kreeg meteen een staande ovatie. Ondanks dat hij eigenlijk gericht is op kleuters en niet op peuters kan hij er aardig mee weg. In een 3D speelboom vind je meer dan 15 spelletjes om te doen. Er zijn spelletjes die je kind om leren gaan met letters en cijfers, zijn er kijk en vergelijk oefeningen en kunnen ze kleuren, muziek maken en gewoon filmpjes van Bobo kijken.
 • Zappelin
  Heeft niet veel uitleg nodig denk ik. Iedereen kent het kanaal wel (enigszins). Filmpjes kijken, puzzels maken, kleuren, vlinders vangen. You name it! Het kan allemaal. Super veilig, educatief en leuk. Meer wil je als ouder zijnde niet, toch?
 • Sago Mini
  Oké, dit is eigenlijk de naam van de ontwikkelaar. Wanneer je met deze naam zoekt in de App Store of Google Play Store kom je een hele lading spelletjes tegen. De meesten van hen zijn wel betaald maar dan heb je écht leuke spelletjes voor je kleine. Er zijn ook In App Aankopen maar die kun je alleen activeren door een rekensommetje op te lossen. Je kinderen zelf kunnen dit dus niet op eigen houtje doen. De apps zijn ook Engelstalig maar ik ben zelf niet vies van tweetalig opgroeien. Ze kunnen tegenwoordig niet vroeg genoeg beginnen met Engels. Met deze apps leren ze onder andere kleuren, dieren en vormen.
De lijst is oneindig

Er zijn zóveel spelletjes te vinden voor op de tablet of telefoon. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik denk wel dat een kleine selectie aan spelletjes beter is dan een onmogelijke keuze. Ook beter voor het verbruik van je handheld trouwens..

Wat zijn jouw favoriete apps voor je kind(eren)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *